maandag 6 augustus 2018

(G) Een beoordelingscommissie


Als je Richtlijn 2014/24/EU en de Aanbestedingswet 2012 goed leest, dan zie je, dat een beoordelingscommissie niet wordt voorgeschreven.

Tuig je geen beoordelingscommissie op, dan heb je (ook) geen gedoe met (de samenstelling en de deskundigheid van) een beoordelingscommissie.

Aanleiding: Rechtbank Midden-Nederland 27 juli 2018, ECLI:NL:RBMNE:2018:3581:


2.9.        Uit de brief van Nidos van 18 mei 2018 volgt dat de beoordelingscommissie heeft bestaan uit:
-              de heer [A] , extern adviseur m.b.t. methodiekontwikkeling Nidos
-              de heer [B] , adjunct-directeur voogdij Nidos, en
-              mevrouw [C] , adjunct-directeur financiën Nidos.
Leden van een beoordelingscommissie worden verondersteld deskundig te zijn. Maar een directeur financiën en een adviseur met betrekking tot methodiekontwikkeling zijn niet op het eerst gezicht door hun functie deskundig op het gebied waarop de aanbestedingsprocedure ziet, namelijk de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen, ook omdat de prijs al door Nidos vooraf was gefixeerd en het dus alleen om de kwaliteit van de opvang ging.
Dat deze personen (de financieel directeur en extern adviseur), zoals Nidos aanvoert, zeer betrokken bij deze opvang zijn, wil nog niet zeggen dat zij daarmee deskundig zijn om de inschrijvingen in deze aanbestedingsprocedure te beoordelen. Méér heeft Nidos niet toegelicht over de deskundigheid. Dat is te weinig.
Dat ieder lid van de beoordelingscommissie een score heeft toegekend en dat deze scores vervolgens zijn gemiddeld, heelt, anders dan Nidos kennelijk meent, het ontbreken van voldoende deskundigheid bij de beoordelingscommissie niet. Een dergelijke maatregel dient er alleen toe om de subjectiviteit die inherent is aan een beoordeling door deskundigen te objectiveren.
2.10.      De conclusie is dat alle inschrijvingen helemaal moeten worden herbeoordeeld door een nieuw samen te stellen deskundigencommissie.

Lees ook:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten