donderdag 7 januari 2021

Onrechtmatig handelen

Onrechtmatig handelen kost (ook) geld. 

Zie bijvoorbeeld Rechtbank Midden-Nederland 30 december 2020, ECLI:NL:RBMNE:2020:5672: 

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBMNE:2020:5672

 

4.20.      De conclusie is dat de gemeente in strijd met het aanbestedingsrecht (de wet) heeft gehandeld door de inschrijving van RBL niet ongeldig te verklaren en de opdracht niet aan JCDecaux te gunnen. Dit is onrechtmatig tegenover JCDecaux. Dit onrechtmatig handelen is ook aan de gemeente toe te rekenen. De door JCDecaux gevorderde verklaring voor recht wordt dan ook toegewezen.

 

Het is aannemelijk dat JCDecaux schade lijdt door het onrechtmatig handelen van de gemeente

4.21.      JCDecaux vordert dat de schade die zij door het hiervoor besproken onrechtmatig handelen van de gemeente heeft geleden of lijdt, wordt opgemaakt bij staat.

Dit betekent dat in deze procedure alleen hoeft te worden beoordeeld of het aannemelijk is dat JCDecaux door het hiervoor vastgestelde onrechtmatig handelen van de gemeente schade heeft geleden of lijdt. De begroting van de schade wordt gedaan in een door JCDecaux tegen de gemeente aanhangig te maken schadestaatprocedure.

 

4.22.      De rechtbank concludeert dat het aannemelijk is dat JCDecaux door het hiervoor genoemde onrechtmatig handelen van de gemeente schade heeft geleden of lijdt.

Wanneer er niet onrechtmatig zou zijn gehandeld dan had, zoals in 4.18, is overwogen, de gemeente de concessieovereenkomst met JCDecaux gesloten en dan had JCDecaux daardoor omzet genoten, die zij nu misloopt. Het door de gemeente gevoerde verweer dat geen sprake is van schade of dat de schade hoogstens kan bestaan uit een vergoeding voor een gemiste kans op het verkrijgen van de concessieovereenkomst, omdat de opdracht niet aan JCDecaux zou zijn gegund, aangezien de opdracht zou zijn heraanbesteed, wordt verworpen. Dit verweer is gebaseerd op dezelfde stelling als hiervoor al besproken in 4.19. Kortheidshalve wordt daarom naar die overweging verwezen.

 

4.23.      De door JCDecaux gevorderde veroordeling tot betaling van schadevergoeding op te maken bij staat zal gezien het voorgaande worden toegewezen. 

En lees ook: 

https://keesvandewater.blogspot.com/2020/09/de-onrechtmatige-gunningsbeslissing.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten