vrijdag 19 juli 2024

Een persoonlijk belang

Artikel 2.51 Aanbestedingswet 2012:


1.            Indien een gegadigde, een inschrijver of een met een gegadigde of inschrijver verbonden onderneming een aanbestedende dienst heeft geadviseerd of anderszins betrokken is geweest bij de voorbereiding van een aanbestedingsprocedure, neemt de aanbestedende dienst passende maatregelen om ervoor te zorgen dat de mededinging niet wordt vervalst door de deelneming van die gegadigde of inschrijver.

2.            Passende maatregelen als bedoeld in het eerste lid omvatten:

a.             de mededeling aan andere gegadigden en inschrijvers van relevante informatie die is uitgewisseld in het kader van of ten gevolge van de betrokkenheid van de gegadigde of inschrijver bij de voorbereiding van de aanbestedingsprocedure, en

b.            de vaststelling van passende termijnen voor de ontvangst van de inschrijvingen.

3.            Een aanbestedende dienst sluit een gegadigde of inschrijver die betrokken is geweest bij de voorbereiding van een aanbestedingsprocedure slechts van de aanbestedingsprocedure uit indien er geen andere middelen zijn om de naleving van het beginsel van gelijke behandeling te verzekeren.

4.            Een aanbestedende dienst biedt een bij de voorbereiding van een aanbestedingsprocedure betrokken gegadigde of inschrijver de gelegenheid om te bewijzen dat zijn betrokkenheid de mededinging niet kan verstoren, alvorens hij de gegadigde of inschrijver van de aanbestedingsprocedure uitsluit.

5.            Maatregelen als bedoeld in het eerste lid worden vermeld in het proces-verbaal, bedoeld in artikel 2.132.

Gaat over de betrokkenheid bij de ‘voorbereiding’ van een aanbestedingsprocedure.

En is een andere bepaling dan artikel 1.10b Aanbestedingswet 2012:


1.            Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf neemt passende maatregelen om fraude, bevoordeling, corruptie en belangenconflicten tijdens een aanbestedingsprocedure doeltreffend te voorkomen, te onderkennen en op te lossen, teneinde vervalsing van de mededinging te vermijden, de transparantie van de procedure te waarborgen en gelijke behandeling van alle ondernemers te verzekeren.

2.            Onder belangenconflicten als bedoeld in het eerste lid wordt in ieder geval de situatie verstaan waarin personeelsleden van de aanbestedende dienst, het speciale-sectorbedrijf of de namens de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf optredende publiekrechtelijke of privaatrechtelijke instantie die een aanvullende aankoopactiviteit op de markt aanbiedt, die betrokken zijn bij de uitvoering van de aanbestedingsprocedure of invloed kunnen hebben op het resultaat van deze procedure, direct of indirect, financiële, economische of andere persoonlijke belangen hebben die geacht kunnen worden hun onpartijdigheid of onafhankelijkheid bij deze procedure in het gedrang te brengen.

Waar het gaat om de betrokkenheid ‘tijdens’ een aanbestedingsprocedure.

Zie voor artikel 2.51 Aanbestedingswet 2012 ook artikel 41 Richtlijn 2014/24/EU.

En voor artikel 1.10b Aanbestedingswet 2012, het bepaalde in artikel 24 Richtlijn 2014/24/EU:


De lidstaten zorgen ervoor dat de aanbestedende diensten passende maatregelen nemen om belangenconflicten tijdens aanbestedingsprocedures doeltreffend te voorkomen, te onderkennen en op te lossen, teneinde vervalsing van de mededinging te vermijden en gelijke behandeling van alle ondernemers te verzekeren.


Het begrip belangenconflicten omvat ten minste iedere situatie waarin personeelsleden van de aanbestedende dienst of van een namens de aanbestedende dienst optredende aanbieder van aanbestedingsdiensten, die betrokken zijn bij de uitvoering van de aanbestedingsprocedure of invloed kunnen hebben op het resultaat van deze procedure, direct of indirect, financiële, economische of andere persoonlijke belangen hebben die geacht kunnen worden hun onpartijdigheid en onafhankelijkheid bij de aanbestedingsprocedure in het gedrang te brengen.

Als gevolg van het bepaalde in artikel 1.10b Aanbestedingswet 2012 en artikel 24 Richtlijn 2014/24/EU moet een aanbestedende dienst dus ‘passende maatregelen nemen om belangenconflicten tijdens aanbestedingsprocedures doeltreffend te voorkomen, te onderkennen en op te lossen’.

Daarbij moet de aanbestedende dienst rekening houden met (de definitie van) het ‘begrip belangenconflicten’.

Het arrest Gerecht 13 oktober 2015 in zaak T-403/12 (Intrasoft International SA/Europese Commissie) heeft weliswaar betrekking op artikel 94 van het ‘financieel reglement’ en de ‘Praktische gids voor opdrachtprocedures in het kader van acties van de Commissie in derde landen’, maar lijkt in kwestie toch relevant:

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=169641&pageIndex=0&doclang=nl&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=479177


75           Het begrip belangenconflict is objectief en bij de vaststelling ervan moeten de intenties van de betrokkenen, met name hun goede trouw, buiten beschouwing worden gelaten (zie arrest van 20 maart 2013, Nexans France/Gemeenschappelijke Onderneming Fusion for Energy, T‑415/10, Jurispr., EU:T:2013:141, punt 115 en aldaar aangehaalde rechtspraak).

En in dat verband lijkt er in het voorkomend geval slechts één (1) passende maatregel om belangenconflicten tijdens aanbestedingsprocedures doeltreffend te voorkomen, te onderkennen en op te lossen.

Directe of indirecte ‘financiële, economische of andere persoonlijke belangen’ van personen lijken namelijk steeds een objectief vaststaand gegeven en/of een objectief vaststaande feitelijkheid te betreffen.

Er is in het voorkomend geval immers, los van de intenties en/of de goede trouw van betrokkenen, een ‘persoonlijk belang’ (aanwezig). Of niet.

En elk persoonlijk, dus niet algemeen, belang kan in beginsel de onpartijdigheid en onafhankelijkheid bij de aanbestedingsprocedure in het gedrang brengen.

Met een ‘persoonlijk belang’ is het ‘belangenconflict’ dus (een) gegeven.

Daar doen, eventueel in verband met de betrokkenheid bij de voorbereiding van een aanbestedingsprocedure wel effectief te hanteren, procedureregels, waaronder ‘Chinese walls’, niets aan af.

Personen met een persoonlijk belang moeten (mogen) dus, als passende maatregel, niet betrokken zijn bij de uitvoering van een aanbestedingsprocedure.

Denk ik.

Lees over de voorbereiding van de aanbestedingsprocedure:

https://keesvandewater.blogspot.com/2015/10/het-risico-van-een-belangenconflict.html

  

vrijdag 12 juli 2024

Het gebruik van de CO2-Prestatieladder in een aanbestedingsprocedure

Blijkens de website:

https://www.co2-prestatieladder.nl/nl/wat-is-de-ladder

Is de CO2-Prestatieladder:


“een CO2-managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Tot en met niveau 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van de eigen organisatie (en alle projecten). Vanaf niveau 4 en 5 wordt er ook werk gemaakt van de CO2-uitstoot in de keten en sector.”

Het doel van de CO2-Prestatieladder is (dus) de CO2-uitstoot van een onderneming en haar klanten en leveranciers te reduceren.

‘Geschiktheidseisen’ moeten aanbestedingsrechtelijk onder meer verband houden met het voorwerp van de (overheids-) opdracht.

Zie artikel 2.90 lid 8 Aanbestedingswet 2012:


Een aanbestedende dienst stelt bij de voorbereiding en het tot stand brengen van een overeenkomst uitsluitend eisen aan de inschrijver en de inschrijving die verband houden met en die in een redelijke verhouding staan tot het voorwerp van de opdracht.

En artikel 58 lid 1 Richtlijn 2014/24/EU en r.o. 60 van het arrest HvJEU 26 januari 2023 in zaak C-403/21 (NV Construct).

Hetzelfde geldt voor ‘gunningscriteria’.

Zie artikel 2.115 lid 2 Aanbestedingswet 2012:


De in het eerste lid bedoelde nadere criteria houden verband met het voorwerp van de overheidsopdracht […]

En artikel 67 lid 2 Richtlijn 2014/24/EU.

Ook ‘bijzondere voorwaarden’ moeten verband houden met het voorwerp van de opdracht.

Zie artikel 2.80 lid 1 Aanbestedingswet 2012:


Een aanbestedende dienst kan bijzondere voorwaarden verbinden aan de uitvoering van een overheidsopdracht, mits dergelijke voorwaarden verband houden met het voorwerp van de opdracht en in de aankondiging of de aanbestedingsstukken vermeld zijn. De voorwaarden waaronder de overheidsopdracht wordt uitgevoerd, kunnen verband houden met economische, innovatiegerelateerde, arbeidsgerelateerde, sociale of milieuoverwegingen.

En artikel 70 Richtlijn 2014/24/EU (dat ‘speciale voorwaarden’ noemt) en r.o. 64 van het arrest HvJEU 26 januari 2023 in zaak C-403/21 (NV Construct).

Zie eveneens deze Blog:

https://keesvandewater.blogspot.com/2017/09/bijzondere-voorwaarden.html

Ook voor de ‘technische specificaties’ geldt, dat zij verband moeten houden met voorwerp van de opdracht.

Zie artikel 2.75 lid 2 Aanbestedingswet 2012:


De in het eerste lid bedoelde kenmerken houden verband met het voorwerp van de overheidsopdracht en zijn in verhouding tot de waarde en de doelstellingen van die opdracht.

En artikel 42 lid 1 Richtlijn 2014/24/EU.

Het vorenstaande betekent, dat, wanneer geen sprake is van een ondubbelzinnige ‘CO2-uitstoot reductie opdracht’, de CO2-Prestatieladder niet ‘zomaar’ als ‘geschiktheidseis’, ‘gunningscriterium’, ‘bijzondere voorwaarde’ en/of als ‘technische specificatie’ kan worden toegepast.

De aanbestedende dienst zal namelijk, wanneer hij de CO2-Prestatieladder een concrete plaats wil geven in de aanbestedingsprocedure, eerst iets met het voorwerp van de opdracht moeten doen.

Bijvoorbeeld:


De opdracht omvat:

 “Het met reductie van CO2-uitstoot realiseren van een gemeentehuis.”

Zo’n ‘prominente vermelding’ lijkt me praktisch ook geen enkel probleem, als de aanbestedende dienst concreet werk wil maken van de reductie van CO2-uitstoot.

 

donderdag 4 juli 2024

Dwingende spoed wel weer een optie

Met de TenderNed-release van 3 juli 2024 is het weer mogelijk om de aankondiging van een gegunde, klassieke, niet Defensie en Veiligheid, opdracht te doen met toepassing van de in Richtlijn 2014/24/EU en de Aanbestedingswet 2012 opgenomen rechtvaardiging 'dwingende spoed'.

Probleem:

https://keesvandewater.blogspot.com/2024/06/dwingende-spoed-geen-optie-meer.html

(Snel) Opgelost:

https://www.tenderned.nl/cms/nl/nieuws/verbeteringen/2024


Verbeteringen 3 juli 2024

We hebben een nieuwe versie uitgebracht van de aankondigingsformulieren (eForms). Daarom is deze lijst met verbeteringen langer dan gebruikelijk.

[…]

§  Als rechtvaardiging voor het toepassen van een onderhandeling zonder bekendmaking is de optie dwingende spoed nu ook te selecteren voor niet-defensieopdrachten.

[…]

Goed gedaan TenderNed!