donderdag 13 juni 2024

Dwingende spoed geen optie meer

Artikel 50 lid 1 Richtlijn 2014/24/EU luidt als volgt:


Uiterlijk 30 dagen na de sluiting van een overeenkomst of van een raamovereenkomst conform het besluit tot gunning of sluiting, sturen de aanbestedende diensten een aankondiging gegunde opdracht over de resultaten van de aanbestedingsprocedure.


Deze aankondigingen bevatten de in bijlage V, deel D, bedoelde informatie en worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 51.

In Bijlage V, deel D van Richtlijn 2014/24/EU is onder punt 7 opgenomen:


“Het type gunningsprocedure; in geval van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmakinghandel, motivering van de keuze van de procedure.”

En in artikel 32 lid 2 sub c Richtlijn 2014/24/EU is bepaald:


De onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking voor overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten kan worden gevolgd in elk van de volgende gevallen:

[…]

c)            in strikt noodzakelijke gevallen waarin het vanwege dwingende spoed als gevolg van gebeurtenissen die door de aanbestedende dienst niet konden worden voorzien het onmogelijk is de gestelde termijnen voor openbare procedures, niet-openbare procedures en procedures door onderhandelingen met voorafgaande oproep tot mededinging in acht te nemen. De ter rechtvaardiging van de onverwijlde spoed ingeroepen omstandigheden mogen in geen geval aan de aanbestedende diensten te wijten zijn.

Zie ook artikel 2.32 lid 1 sub c Aanbestedingswet 2012:


De aanbestedende dienst kan de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging toepassen indien:

[…]

c.             voor zover zulks strikt noodzakelijk is, ingeval de termijnen van de openbare procedure, de niet-openbare procedure of de mededingingsprocedure met onderhandeling wegens dwingende spoed niet in acht kunnen worden genomen als gevolg van gebeurtenissen die door de aanbestedende dienst niet konden worden voorzien en niet aan de aanbestedende dienst zijn te wijten.

En artikel 2.37 sub e Aanbestedingswet 2012:


De aanbestedende dienst die de onderhandelingsprocedure zonder aankondiging toepast doorloopt de volgende stappen. De aanbestedende dienst:

[…]

e.            maakt de aankondiging van de gegunde opdracht bekend.

Verder vermeldt ook de ‘Uitvoeringsverordening (EU) 2022/2303 van de Commissie van 24 november 2022 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2019/1780 tot vaststelling van standaardformulieren voor de bekendmaking van aankondigingen op het gebied van overheidsopdrachten’ in de bijlage (gewijzigde Tabel 2) onder meer bij BT-135 (‘Tekst’):


De rechtvaardiging voor het gebruik van een procedure die onderhandse gunning van opdrachten mogelijk maakt, d.w.z. een procedure die geen bekendmaking van een oproep tot mededinging in het Publicatieblad van de Europese Unie vereist.

Zie ook BT-136 (‘Code’).

De Europese Commissie heeft TenderNed op enig moment het navolgende (of iets in die trant) laten weten:

Met de komst van de eForms is dwingende spoed geen optie meer bij een onderhandeling zonder bekendmaking. Dit is alleen nog mogelijk bij een aanbesteding die valt onder het juridisch kader: Defensie en Veiligheid.

Waardoor (vervolgens) in TenderNed bij een klassieke, niet Defensie en Veiligheid, opdracht bij (rood met asterisk) verplicht veld ‘Rechtvaardiging procedure zonder voorafgaande bekendmaking’ onder ‘Maak een keuze’ geen melding (meer) wordt gemaakt van ‘dwingende spoed’.

En de aanbestedende dienst die in het voorkomend geval een beroep doet op de in artikel 32 lid 2 sub c Richtlijn 2014/24/EU en artikel 2.32 lid 1 sub c Aanbestedingswet 2012 genoemde ‘dwingende spoed’, vanwege het verplichte veld niet verder kan met de aankondiging van de gegunde opdracht.

De Europese Commissie maakt het dus onmogelijk om de aankondiging van een gegunde, klassieke, niet Defensie en Veiligheid, opdracht te doen met inachtneming van een in Richtlijn 2014/24/EU en de Aanbestedingswet 2012 opgenomen rechtvaardiging ('dwingende spoed').

Dat zou toch niet moeten kunnen? Wat is er aan hand?

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten