donderdag 17 september 2015

Onderaannemers


Als ik het goed lees en begrijp, lijkt pag. 310 van het Handboek van Pijnacker Hordijk e.a. (4e druk 2009):

“Iedere inschrijver mag een of meer derden inschakelen, mits hij (i) ten genoegen van de aanbestedende dienst resp. de rechter aantoont, dat hij voor de uitvoering van de opdracht daadwerkelijk kan beschikken over de middelen van de betrokken derde en (ii) de economische draagkracht en/of ervaring van de derde door de aanbestedende dienst laat toetsen aan de door deze gestelde geschiktheidseisen.”

En pag. 313:

“Bij de huidige stand van het recht kan een aanbestedende dienst de inschakeling van onderaannemers niet verbieden of beperken, mits hij in de gelegenheid is geweest de geschiktheid daarvan te toetsen, alsmede te verifiëren dat de opdrachtnemer daadwerkelijk over de onderaannemer kan beschikken.”

In beginsel nog steeds relevant en ‘actueel’ in 2015. Zie namelijk Gerecht 14 september 2015 in zaak T-420/13 (Alain Laurent Brouillard / Cour de justice de l’Union européenne):


3             Dans le cadre des conditions de participation, à son point III.2.3, intitulé «Capacité technique», l’avis de marché indiquait notamment que chaque candidat personne physique et chaque personne physique engagée dans la prestation des services sous objet devait atteindre certains niveaux de capacité professionnelle, dont faisait partie «une formation juridique complète (cursus intégral) sanctionnée par un diplôme universitaire correspondant au niveau du master 2 (cinq années de droit) ou, antérieurement à la réforme de 2004 harmonisant les diplômes d’enseignement supérieur en Europe, au niveau de la maîtrise en droit français ou de la licence en droit belge».
4             IDEST Communication SA (ci-après «IDEST») a présenté des demandes de participation notamment pour les lots nos 4 (traduction à partir de l’allemand), 6 (traduction à partir de l’anglais) et 16 (traduction à partir du néerlandais) (ci-après les «lots concernés»). Dans le cadre desdites demandes, IDEST a mentionné M. Alain Laurent Brouillard, le requérant, parmi les sous-traitants qu’elle engagerait pour son compte pour la prestation des services en cause. Concernant le requérant, elle a joint à ses demandes une fiche de renseignements, un curriculum vitae, des copies de diplômes et autres documents.
5             Après avoir sollicité et reçu d’IDEST des informations et des documents complémentaires concernant la formation du requérant, le groupe d’ouverture et d’évaluation des offres a observé que les demandes de participation de cette société relatives aux lots concernés pouvaient, en principe, être acceptées, mais que le requérant ne pouvait pas être accepté en tant que sous-traitant, dès lors qu’il ne justifiait pas d’une formation juridique complète telle qu’exigée, au titre des niveaux minimaux de capacité professionnelle, par le point III.2.3 de l’avis de marché. Sous cette réserve, ledit groupe a proposé à l’ordonnateur compétent d’inviter IDEST à soumissionner notamment dans le cadre des lots concernés.
[-]
25          Dans ce contexte, à titre liminaire, il convient de rappeler qu’un pouvoir adjudicateur dispose d’un large pouvoir d’appréciation quant aux éléments à prendre en considération en vue de l’adoption d’une décision de passation de marché sur appel d’offres. Ce large pouvoir d’appréciation est reconnu au pouvoir adjudicateur tout au long de la procédure de passation du marché, y compris en ce qui concerne le choix et l’évaluation des critères de sélection. À cet égard, le contrôle du Tribunal doit se limiter à la vérification du respect des règles de procédure et de motivation, de l’exactitude matérielle des faits ainsi que de l’absence d’erreur manifeste d’appréciation et de détournement de pouvoir (arrêts du 24 avril 2012, Evropaïki Dynamiki/Commission, T-554/08, EU:T:2012:194, points 37 et 38, et du 16 septembre 2013, Ecoceane/EMSA, T-518/09, EU:T:2013:476, point 50).
[-]
44          À cet égard, il convient de rappeler que, dans le cadre d’une procédure de passation de marchés publics, c’est au pouvoir adjudicateur qu’il incombe de déterminer les conditions minimales de capacité professionnelle pour les sous-traitants des soumissionnaires et de contrôler si les sous-traitants proposés par les soumissionnaires remplissent ces conditions (voir le point 25 ci-dessus). Partant, même si, lors de la détermination des conditions minimales de capacité professionnelle, le pouvoir adjudicateur doit tenir compte des différentes formations et des différents diplômes universitaires existant au niveau des États membres, rien ne s’oppose à ce qu’il exige un diplôme sanctionnant des capacités professionnelles spécifiques, dans la mesure où cela est justifié afin de garantir le niveau de qualité requis pour les services en cause.

Bij het stellen van ‘geschiktheidseisen’ geldt (aldus) in beginsel een grote beoordelingsmarge en -vrijheid voor de aanbestedende dienst onder de voorwaarde dat een en ander gerechtvaardigd is om de kwaliteit van de gevraagde dienstverlening in kwestie te garanderen (of te borgen).

Ik weet op dit moment alleen niet (zeker), of de strekking van een en ander ook (zo) duidelijk volgt uit artikel 71 Richtlijn 2014/24/EU ('Onderaanneming'):

1.            De bevoegde nationale instanties, die handelen binnen hun verantwoordelijkheid en bevoegdheid, zorgen er door middel van passende maatregelen voor dat onderaannemers de in artikel 18, lid 2, bedoelde verplichtingen naleven.
2.            In de aanbestedingsstukken kan de aanbestedende dienst de inschrijver verzoeken, of hij kan door een lidstaat worden verplicht hem te verzoeken, in zijn inschrijving aan te geven welk gedeelte van de opdracht hij eventueel voornemens is aan derden in onderaanneming te geven en welke onderaannemers hij voorstelt.
3.            De lidstaten kunnen bepalen dat de aanbestedende dienst verschuldigde betalingen op verzoek van de onderaannemer en wanneer de aard van de opdracht dit mogelijk maakt, rechtstreeks aan de onderaannemer overmaakt voor werken, leveringen of diensten aan de ondernemer aan wie de opdracht is gegund (de hoofdaannemer). Dergelijke maatregelen kunnen onder meer bestaan in passende mechanismen waardoor de hoofdaannemer zich kan verzetten tegen onverschuldigde betalingen. Regelingen betreffende deze wijze van betaling worden in de aanbestedingsdocumenten omschreven.
4.            De leden 1 tot en met 3 laten de vraag naar de aansprakelijkheid van de hoofdondernemer onverlet.
5.            In het geval van overheidsopdrachten voor werken en in het geval van overheidsopdrachten voor diensten die ter plaatse onder rechtstreeks toezicht van de aanbestedende dienst moeten worden verleend, na de gunning van de opdracht en ten laatste wanneer met de uitvoering van de opdracht wordt begonnen, verlangt de aanbestedende dienst van de hoofdaannemer dat hij aan de aanbestedende dienst de volgende gegevens verstrekt: naam, contactgegevens en wettelijke vertegenwoordigers van zijn onderaannemers die bij de uitvoering van de werken of het verrichten van de diensten betrokken zijn, voor zover deze gegevens op dat moment bekend zijn. De aanbestedende dienst verlangt van de hoofdaannemer dat deze hem tijdens de looptijd van de opdracht in kennis stelt van alle wijzigingen in deze gegevens, alsmede van de vereiste gegevens betreffende eventuele nieuwe onderaannemers die hij nadien bij de uitvoering van de werken of de verlening van de diensten zal betrekken.
Niettegenstaande de eerste alinea kunnen de lidstaten de verplichting om de vereiste gegevens te verstrekken rechtstreeks aan de hoofdaannemer opleggen.
Indien zulks noodzakelijk is voor de toepassing van lid 6, onder b), van dit artikel worden bij de vereiste gegevens eigen verklaringen van de onderaannemers gevoegd, als bepaald in artikel 59. De uitvoeringsmaatregelen in de zin van lid 8 van dit artikel kunnen bepalen dat onderaannemers die na de gunning van de opdracht worden voorgesteld, in plaats van de eigen verklaring de certificaten en andere ondersteunende documenten overleggen.
De eerste alinea is niet van toepassing op leveranciers.
De aanbestedende diensten kunnen de in de eerste alinea genoemde verplichtingen uitbreiden of door lidstaten worden verplicht deze te uit te breiden, bijvoorbeeld tot:
a)            opdrachten voor leveringen, opdrachten voor diensten andere dan die welke ter plaatse onder rechtstreeks toezicht van de aanbestedende dienst moeten worden verleend, of tot bij de opdrachten voor werken of diensten betrokken leveranciers;
b)           onderaannemers van de onderaannemers van de hoofdaannemer of verderop in de keten van onderaannemers.
6.            Ter voorkoming van inbreuken op de in artikel 18, lid 2, genoemde verplichtingen kunnen passende maatregelen worden getroffen zoals:
a)            Indien het nationaal recht van een lidstaat voorziet in een mechanisme van hoofdelijke aansprakelijkheid van de onderaannemers en de hoofdaannemer, zorgt de betrokken lidstaat ervoor dat de toepasselijke regels in overeenstemming met de in artikel 18, lid 2, genoemde voorwaarden worden toegepast.
b)           De aanbestedende diensten kunnen, conform de artikelen 59, 60 en 61, controleren, of door de lidstaten verplicht worden te controleren, of er gronden voor uitsluiting van onderaannemers in de zin van artikel 57 voorhanden zijn. In die gevallen verlangt de aanbestedende dienst dat de ondernemer overgaat tot de vervanging van een onderaannemer over wie in het onderzoek gronden tot verplichte uitsluiting aan het licht zijn gekomen. De aanbestedende dienst kan eisen of door een lidstaat worden verplicht te eisen dat de ondernemer overgaat tot vervanging van een onderaannemer over wie in het onderzoek gronden tot niet-verplichte uitsluiting aan het licht zijn gekomen.
7.            De lidstaten kunnen in hun nationaal recht voorzien in strengere aansprakelijkheidsvoorschriften of voorschriften betreffende rechtstreekse betalingen aan onderaannemers, bijvoorbeeld door te voorzien in rechtstreekse betalingen aan onderaannemers zonder dat deze aannemers om rechtstreekse betalingen moeten verzoeken.
8.            De lidstaten die ervoor gekozen hebben te voorzien in maatregelen uit hoofde van de leden 3, 5 of 6 bepalen in hun wettelijke of bestuursrechtelijke bepalingen en met inachtneming van het Unierecht onder welke voorwaarden deze maatregelen ten uitvoer kunnen worden gelegd. Daarbij kunnen de lidstaten de toepassing ervan beperken, bijvoorbeeld tot bepaalde soorten opdrachten, bepaalde categorieën aanbestedende diensten of ondernemers of bepaalde bedragen.

Lid 5 voornoemd heeft het namelijk over ‘na de gunning van de opdracht’. Artikel 57 Richtlijn 2014/24/EU (zie lid 6 sub b voornoemd) gaat over de 'uitsluitingsgronden' en niet over de ‘geschiktheidseisen’ (‘selectiecriteria’ ex artikel 58) . En artikel 18 lid 2 Richtlijn 2014/24/EU (zie lid 6 voornoemd) luidt:

De lidstaten nemen passende maatregelen om te waarborgen dat de ondernemers bij de uitvoering van de overheidsopdrachten voldoen aan de toepasselijke verplichtingen op het gebied van het milieu-, sociaal en arbeidsrecht uit hoofde van het Unierecht, nationale recht of collectieve arbeidsovereenkomsten of uit hoofde van de in bijlage X vermelde bepalingen van internationaal milieu-, sociaal en arbeidsrecht.

Overweging 105 en artikel 59 (inzake het UEA) van Richtlijn 2014/24/EU geven mij ook geen volledige duidelijkheid en/of ‘zekerheid’.

Bij twijfel (echter) niet inhalen.’ En (dus) in het voorkomend geval (maar beter) gebruik maken van (een) ‘uitvoeringsvoorwaarde (n)’ (‘bestekseis (-en)’). “De opdracht wordt te allen tijde uitgevoerd door een natuurlijk persoon die op reguliere wijze heeft doorlopen une formation juridique complète (cursus intégral) sanctionnée par un diplôme universitaire correspondant au niveau du master 2 (cinq années de droit).” O.i.d.

Bijvoorbeeld ook omdat (volgens oud en nieuw recht) de toets aan een (bepaalde) ‘geschiktheidseis’ (slechts) een momentopname (in de ‘procedure’) betreft. En de kwaliteit van de gevraagde dienstverlening maar beter (ook) contractueel (tijdens ‘de uitvoering’) geborgd kan zijn (met dientengevolge de mogelijkheid van ‘(niet-) nakomingsacties’).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten