zaterdag 22 september 2018

De bedoeling


Dat voor een mogelijkheid tot herstel van een inschrijvingsgebrek in het voorkomend geval ook de eenduidige, uit de (overige) inschrijvingsdocumenten van de inschrijver af te leiden en objectief vast te stellen (kenbare) bedoeling van een inschrijver (nog steeds) relevant is, volgt feitelijk (weer eens) uit Hof Den Haag 18 september 2018, ECLI:NL:GHDHA:2018:2297:


8.            Zoals de voorzieningenrechter terecht heeft overwogen moet een aanbestedende dienst bij de beoordeling van de inschrijvingen uitgaan van de inschrijvingen zoals hij die bij het sluiten van de inschrijvingstermijn heeft ontvangen. Daarop kan slechts een uitzondering worden gemaakt indien een inschrijving klaarblijkelijk een eenvoudige precisering behoeft of om kennelijke materiële fouten recht te zetten, mits de wijziging/aanvulling er niet toe leidt dat in werkelijkheid een nieuwe inschrijving wordt voorgesteld.
9.            De mate waarin gecontracteerde zorg aan onderaannemers wordt opgedragen raakt niet alleen een elementair deel van de bedrijfsvoering van de inschrijver, maar ook de wijze van uitvoering van de opdracht. Indien ten onrechte in de inschrijving wordt vermeld dat meer dan 5% van de omzet wordt doorgecontracteerd kan een herstel daarvan reeds om die reden niet worden beschouwd als een “eenvoudige precisering” van de inschrijving. Evenmin is sprake van een kennelijke materiële fout. Zoals de voorzieningenrechter terecht heeft overwogen, kon uit de inschrijving van Multidag niet worden afgeleid dat haar verklaring dat zij meer dan 5% van de omzet doorcontracteerde, niet juist was. Multidag onderbouwt in haar memorie van grieven ook niet waarom dat, in weerwil van hetgeen de voorzieningenrechter daarover in rechtsoverweging 4.3 heeft overwogen, voor Menzis wel kenbaar moet zijn geweest. Het zou in strijd komen met het beginsel van gelijke behandeling van inschrijvers, indien het Multidag zou worden toegestaan deze fout toch te herstellen. Eveneens zou het in strijd komen met dat gelijkheidsbeginsel indien Menzis op een andere manier (Multidag spreekt van “minder ingrijpende maatregelen”) Multidag feitelijk zou hebben toegestaan haar inschrijving te wijzigen. De weigering van Menzis om met Multidag een overeenkomst te sluiten is dan ook niet disproportioneel of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar, maar in overeenstemming met de voorwaarden van de aanbesteding.

Uit de, uit de (overige) inschrijvingsdocumenten van de inschrijver afgeleide, objectief vastgestelde (échte) bedoeling van de inschrijver volgt in het voorkomend geval ‘het kennelijke’ van de, alsdan voor eenieder kenbare, fout die (dus) klaarblijkelijk niet bedoeld was. Een herstel van zo’n ‘kennelijke fout’ leidt in werkelijkheid niet tot een nieuwe inschrijving. De inschrijving (het aanbod) hoeft (dan) namelijk (ook) niet (inhoudelijk) aangepast/gewijzigd/hernieuwd/aangevuld e.d. te worden. Met de objectief vastgestelde (échte) bedoeling is de inschrijving (het aanbod) op inschrijvingsdatum en -tijdstip immers feitelijk (al) gegeven (ingediend en ontvangen). De inschrijving (het aanbod) kan in beginsel (ook) aanvaard (art. 6: 217 lid 1 BW) worden.

Een inschrijver zal niet vaak de bedoeling hebben om ‘ongeldig’, ‘onaanvaardbaar’ of ‘niet-besteksconform’ e.d. in te schrijven.

Bij ‘kennelijke materiële fouten’ als vorenbedoeld zal het doorgaans (echter) met name (slechts) gaan om concrete ‘verschrijvingen’ in één document (of in één onderdeel daarvan) die blijken uit (de) andere documenten (uit (de) andere onderdelen), waar de betreffende verschrijving alsdan niet is opgenomen (het gaat bijvoorbeeld om onjuiste optellingen van bedragen of om verkeerd geplaatste punten en komma’s e.d.). Of om gevallen waarin men in slechts één van de documenten heeft verzuimd iets in te vullen, terwijl (de) andere documenten geen blijk geven van de betreffende omissie (het verzuim).

Het aantoonbare ‘bewijs’ van de échte bedoeling moet (immers) wel concreet (uit de inschrijving) blijken.

Lees met betrekking tot ‘objectiviteit’ ook:


En ter zake de mogelijkheden tot herstel:


En deels aanverwant:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten