woensdag 13 mei 2020

Tekortschieten in zorgvuldigheid

Eén kans (om het goed te doen) en een strenge maatstaf in Rechtbank Overijssel 6 mei 2020, ECLI:NL:RBOVE:2020:1710:


4.9.        Anders dan ICS heeft betoogd was Windesheim niet gehouden om aan ICS (verduidelijkings)vragen te stellen. Nog daargelaten dat het blijkens de Leidraad bij de aanbesteding een discretionaire bevoegdheid van Windesheim betreft, moet het in een situatie als deze, waarin de onduidelijkheid van de aanmelding van ICS het gevolg is van een tekortschieten in zorgvuldigheid bij het opstellen ervan, in strijd worden geacht met het transparantie- en gelijkheidsbeginsel om ICS (alsnog) de gelegenheid te bieden om haar aanmelding te verduidelijken. ICS zou in dat geval immers de kans krijgen een toelichting te verstrekken die volgens de Leidraad in de aanmelding had moeten zijn opgenomen.

Ik vraag me (wel) af, of de rechtsoverweging voornoemd, volledig in lijn is met het bepaalde in artikel 56 lid 3 Richtlijn 2014/24/EU? Dat artikel luidt als volgt:

Wanneer de door de ondernemers in te dienen informatie of documentatie onvolledig of onjuist is of lijkt te zijn of wanneer specifieke documenten ontbreken, kunnen de aanbestedende diensten, tenzij het nationale recht dat deze richtlijn uitvoert anders bepaalt; de betrokken ondernemers verzoeken die informatie of documentatie binnen een passende termijn in te dienen, aan te vullen, te verduidelijken of te vervolledigen, mits dergelijke verzoeken worden gedaan met volledige inachtneming van de beginselen van gelijke behandeling en transparantie.

Kun je (namelijk) zonder ‘een tekortschieten in zorgvuldigheid’ informatie of documentatie onvolledig of onjuist indienen en/of documenten (doen) laten ontbreken? Informatie of documentatie onvolledig of onjuist indienen en/of documenten (doen) laten ontbreken is toch per definitie onzorgvuldig?

Met andere woorden, met de rechtsoverweging lijkt artikel 56 lid 3 Richtlijn 2014/24/EU (bij voorbaat) zinledig te worden.

Lees verder ook:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten