vrijdag 8 februari 2019

Niet up to date

Als je weet van het bepaalde in artikel 2.89 Aanbestedingswet 2012:

1.            Een gegadigde of inschrijver kan door middel van een uittreksel uit het handelsregister, dat op het tijdstip van het indienen van het verzoek tot deelneming of de inschrijving niet ouder is dan zes maanden, aantonen dat de uitsluitingsgrond van artikel 2.87, eerste lid, onderdeel b, op hem niet van toepassing is.
2.            Een gegadigde of inschrijver kan door middel van een gedragsverklaring aanbesteden, die op het tijdstip van het indienen van het verzoek tot deelneming of de inschrijving niet ouder is dan twee jaar, aantonen dat de uitsluitingsgronden, bedoeld in de artikelen 2.86 en 2.87, eerste lid, onderdelen c en d, voor zover het een onherroepelijke veroordeling of een onherroepelijke beschikking wegens overtreding van mededingingsregels betreft, op hem niet van toepassing zijn.
3.            Een gegadigde of inschrijver kan door middel van een verklaring van de belastingdienst, die op het tijdstip van het indienen van het verzoek tot deelneming of de inschrijving, niet ouder is dan zes maanden, aantonen dat de uitsluitingsgrond, bedoeld in artikel 2.86, vierde lid, of artikel 2.87, eerste lid, onderdeel j, niet op hem van toepassing is.
4.            Een aanbestedende dienst aan welke een gegadigde of inschrijvergegevens overlegt ten bewijze dat de uitsluitingsgronden, bedoeld in artikel 2.86 of artikel 2.87, niet op hem van toepassing zijn, aanvaardt ook gegevens en bescheiden uit een andere lidstaat, uit het land van herkomst van de gegadigde of inschrijver of het land waar de gegadigde of inschrijver is gevestigd, die een gelijkwaardig doel dienen of waaruit blijkt dat de uitsluitingsgrond niet op hem van toepassing is.

En dus, dat een ‘uittreksel uit het handelsregister’, een ‘verklaring van de belastingdienst’ en een ‘gedragsverklaring aanbesteden’ niet up to date kunnen en hoeven (te) zijn.

En dus, dat het vragen naar voornoemde bewijsstukken niet wettelijk verplicht is.

Dan mag je je wat mij betreft elke keer bij een nieuwe aanbestedingsprocedure afvragen, naar het nut en de noodzaak van, alsmede de eventuele negatieve consequenties en gevolgen van het vragen naar, voornoemde bewijsstukken in jouw aanbestedingsprocedure.

Immers, (van mezelf) hoe meer spelregels, hoe meer (kans op) overtredingen.

En, (van een ander) als je altijd doet, wat je altijd deed, krijg je altijd, wat je altijd kreeg.

En verder ook, omdat je het uittreksel uit het handelsregister in een kleine moeite, en tegen geringe kosten, zelf kunt downloaden. Een inschrijving van een gefailleerde onderneming door een (her-) kenbare curator gebeurt. En/of vanwege de artikelen 2.86a, 2.87 lid 3, 2.87a en 2.88 Aanbestedingswet 2012 die (van) een uitsluiting wegens een verzuim of een gebrek met betrekking tot de gevraagde bewijsstukken, een zinloze formaliteit kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de ‘kennelijk onredelijke uitsluiting’ vanwege het niet betalen van slechts kleine bedragen aan belastingen of sociale zekerheidspremies (zie art. 2.86a lid 2 sub a Aanbestedingswet 2012), terwijl toch vanwege de aanbestedingsstukken tot uitsluiting moet worden overgegaan wegens het ontbreken van de gevraagde verklaring van de belastingdienst.

Trouwens, waarom niet kunnen en/of willen vertrouwen op de betreffende eigen verklaring (UEA) van een inschrijver?

Deels aanverwant:

https://keesvandewater.blogspot.com/2019/01/problemen-voorkomen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten