woensdag 18 maart 2020

Niet aanbesteden is geen optie


Voorbeeld van een paragraaf in een Aanbestedingsdocument (cursief is nieuw):

< >         Voornemen tot gunning en rechtsbescherming
Het (eventuele) voornemen tot gunning (artikel 1.1 en § 2.3.8.8 Aanbestedingswet 2012) zal aan alle Inschrijvers schriftelijk (per elektronisch bericht/e-mail) kenbaar worden gemaakt.

De Aanbestedende dienst zal in beginsel gedurende een termijn van tenminste 20 kalenderdagen (ingaande de dag na verzending van het voornemen tot gunning per e-mail), geen uitvoering geven aan die beslissing en niet tot ondertekening van de Overeenkomst en/of tot opdrachtverlening voor de Opdracht overgaan, teneinde Inschrijvers gedurende die ‘standstill-termijn’ gelegenheid te bieden een kort geding aanhangig te maken tegen het voornemen tot gunning.

Een kort geding dient op straffe van verval van rechten binnen de standstill-termijn daadwerkelijk aanhangig te worden gemaakt, hetgeen onder meer betekent dat de betreffende dagvaarding binnen de standstill-termijn aan de Aanbestedende dienst daadwerkelijk betekend dient te worden/zijn.

De concrete standstill-termijn zal in het schrijven met het voornemen tot gunning (gunningsbeslissing) aan de Inschrijvers bekend worden gemaakt.

< >.1      Bevoegde rechter
Op de Aanbestedingsprocedure is Nederlands recht van toepassing. Geschillen die ontstaan naar aanleiding van de Aanbestedingsprocedure dienen te worden voorgelegd aan de bevoegde (Voorzieningen-) rechter in het arrondissement van rechtbank < invullen >.

< >.2      Corona-maatregelen

A.           De Aanbestedende dienst is eenzijdig bevoegd om de in het schrijven met het voornemen tot gunning genoemde standstill-termijn te verlengen, wanneer mocht blijken, dat in verband met (de uitbraak van) het coronavirus, de rechtbank gesloten is, en daarom geen kort geding aanhangig kan worden gemaakt.

B.           De Aanbestedende dienst kan verzoeken de termijn van gestanddoening te verlengen. Een Inschrijver kan aan een zodanig verzoek geen recht op de Opdracht ontlenen.

Zie namelijk artikel 2.130 lid 1 Aanbestedingswet 2012:

De mededeling van de gunningsbeslissing aan iedere betrokken inschrijver of betrokken gegadigde bevat de relevante redenen voor die beslissing, alsmede een nauwkeurige omschrijving van de opschortende termijn, bedoeld in artikel 2.127, eerste lid, die van toepassing is.

En/of:


Het is even niet anders. Nood breekt wet.

Na de crisis moet er gewerkt worden.

Niet aanbesteden is geen optie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten