Met alle respect voor alle goede bedoelingen in de praktijk, maar als
je op het gebied van duurzaamheid daadwerkelijk het noodzakelijke wilt
bereiken, doe dat in een aanbestedingsprocedure dan met uitvoeringseisen.
En (dus) niet met slechts ‘wensen’.
Duurzaamheid kan en mag volgens artikel 2.115 lid 2 sub e Aanbestedingswet 2012 weliswaar een rol spelen bij de gunningscriteria in de aanbestedingsprocedure. Maar ondernemers zijn niet verplicht om in te schrijven. Je kunt uiteindelijk dus (ook) niks wenselijks aangeboden krijgen.
Het in het kader van een gunningscriterium: “Ik bied aan, om tijdens de uitvoering van de opdracht slechts elektrisch materieel in te zetten.”
Is ook niet beter dan het in het kader van een uitvoeringseis: “Opdrachtnemer zal tijdens de uitvoering van de opdracht slechts elektrisch materieel inzetten.”
Integendeel zelfs. Inschrijvers zijn niet verplicht om invulling te geven aan ‘wensen’ in de aanbestedingsprocedure. Je kunt dus uiteindelijk (ook) niks wenselijks aangeboden krijgen (terwijl je toch moet gunnen).
De ondernemer die vanwege de in de aanbestedingsprocedure gestelde duurzaamheidseisen niet kan inschrijven, voldoet in de volgende aanbestedingsprocedure wel aan de duurzaamheidseisen.
Innovatie is met uitvoeringseisen dus ook geborgd.
‘Wensen’ is niet bepalen. ‘Wensen’ is afhankelijk zijn. ‘Wensen’ is wishful thinking.
Als je op het gebied van duurzaamheid daadwerkelijk het noodzakelijke wilt bereiken, dan zorg je (dus) voor (de) noodzakelijke duurzaamheidseisen die niets te wensen over laten.
Lees ook:
https://keesvandewater.blogspot.com/2019/11/duurzamer-voor-hetzelfde-geld.html
en
https://keesvandewater.blogspot.com/2023/10/duurzaamheid-realiseren.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten