zaterdag 5 april 2025

(Plannings)optimalisaties

Voor je het weet, wordt de RAW-raamovereenkomst gekaapt door het Nederlandse aanbestedingsrecht.

En is de RAW-raamovereenkomst, naast een ‘prijslijst’, (nog) slechts een procedurele aangelegenheid.

Hoewel ik aanbestedingsrecht heel erg leuk vind, lijkt me dat geen goede ontwikkeling.

Bij de aanbesteding van de ‘RAW-Raamovereenkomst Groot Onderhoud Verhardingen 2024-2027 provincie Limburg’ is, na inschrijving, artikel 01.01.07.01 Standaard RAW Bepalingen 2020 relevant:


“De ontleding van de inschrijvingssom, ingediend door de inschrijver die voor het sluiten van de raamovereenkomst in aanmerking lijkt te komen, zal voorafgaand aan de bekendmaking van de gunningsbeslissing […] door de aanbesteder worden beoordeeld op het voldoen aan het bepaalde in artikel 01.01.06.”

En dus onder meer ook artikel 01.01.06.02 Standaard RAW Bepalingen 2020, dat deels als volgt luidt:


“In elke op te geven prijs per eenheid moeten alle kosten zijn begrepen die voor het tot stand brengen van de resultaatverplichting moeten worden gemaakt, met inbegrip van de tot die resultaatsverplichting behorende (gebundelde) bestekspost(en), doch met uitzondering van de in lid 03 van dit artikel bedoelde kosten […].”

En dus niet het ‘Sopra-arrest’ (HvJEU 11 mei 2023 in zaak C-101/22 P) volgens Rechtbank Limburg 27 februari 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:1877:

https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2025:1877


5.12.       Vooropgesteld zij dat het aan de aanbestedende dienst is om, indien een inschrijver die onderbouwd twijfel heeft over een abnormaal lijkende inschrijving van de winnende inschrijver, hiernaar - binnen de grenzen van het Sopra-arrest -onderzoek te doen. Dit onderzoek heeft de provincie uitgevoerd. Als uitgangspunt heeft dan te gelden dat, nu een aanbestedende dienst zowel de drijfveer als het vermogen heeft om haar eigen belang bij het voorkomen van irreële of manipulatieve inschrijvingen effectief te onderzoeken, erop moet worden vertrouwd dat bij het ontbreken van aanwijzingen voor het tegendeel deze vaststelling door de provincie deugdelijk is.

5.13.       In dit verband - het al dan niet ontbreken van aanwijzingen voor het tegendeel - overweegt de voorzieningenrechter dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om te twijfelen aan de zorgvuldigheid van het door de provincie uitgevoerde onderzoek. Weliswaar moet worden erkend dat de eenheidsprijzen Kwaliteitsborging van KWS aanzienlijk lager zijn dan die van [eiseres] , maar kwalificeert de inschrijving van KWS niet als een abnormaal lage inschrijving, en evenmin als een manipulatieve, irreële, niet-besteksconforme inschrijving. Immers, niet gebleken is dat KWS de inschrijving niet waar kan maken. Ook niet nadat de provincie op haar verzoek een schriftelijke gedetailleerde opbouw per eenheidsprijs en een antwoord op door haar gestelde vragen van KWS had ontvangen, waarna op 10 december 2024 nog een gesprek heeft plaatsgevonden tussen de provincie en KWS waarin werd ingegaan op de prijsopbouw en het proces van uitvoering van de kwaliteitsborging, met specifieke aandacht voor de inzet van een onafhankelijk geaccrediteerd onderzoeksbureau zoals geëist in de raamovereenkomst. Door KWS is, op verzoek van de provincie, ten slotte op 4 februari 2025 nog de offerte van KIWA KOAC van 28 september 2024 aan de provincie ter beschikking gesteld.

5.14.       In het licht van dit gemotiveerde verweer had het op de weg van [eiseres] gelegen daar méér tegenover te stellen en aannemelijk te maken dat de inschrijving van KWS niet reëel kan zijn, dan wel onder de kostprijs heeft plaatsgevonden, maar [eiseres] heeft dit onvoldoende voor het voetlicht weten te brengen. Dit spreekt temeer, nu in verband met de door KWS gestelde kostenreductie als gevolg van de hiervoor besproken efficiencyslag de provincie er gemotiveerd op heeft gewezen dat, wat betreft de relevantie van de door [eiseres] in het geding gebrachte verklaring van Normec, zulks ter ontzenuwing van de stelling van de provincie en KWS dat er nog ruimte is voor een efficiencyslag, Normec een concurrent is van KIWA KOAC en de werkwijze bij de verschillende onderzoeksbureaus bovendien onderling kan verschillen. De onderlinge goede samenwerking in haar algemeenheid, en de onderlinge goede samenwerking tussen KWS (als hoofdaannemer) en KIWA KOAC (als onderaannemer), kan een (aanzienlijke) kostenreductie opleveren door het combineren van werkzaamheden en het optimaliseren van de planning. Dit wordt ook bevestigd door KIWA KOAC in haar verklaring van 23 januari 2025. Ook KWS heeft gemotiveerd gesteld dat een (aanzienlijke) kostenreductie kan worden bewerkstelligd, zoals hiervoor reeds gezegd bij de weergave van haar standpunt, en heeft dit geïllustreerd met twee concrete voorbeelden, waarbij voor ogen moet worden gehouden dat haar motiveringsplicht hierdoor wordt begrensd dat geen bedrijfsvertrouwelijke gegevens wordt verstrekt. Hieruit blijkt dat KWS door een efficiënte inrichting van het werk (plannings)optimalisaties kan doorvoeren, waardoor zij - in het licht van de door KWS gegeven twee voorbeelden - meer stroefheidsmetingen op één dag en meer zaagsnedes per dagdeel kan uitvoeren, hetgeen leidt tot een hogere productie en lagere kosten van de in te zetten medewerkers van KIWA KOAC.

De burgerlijke rechter is lijdelijk, maar de beoordeling door de aanbestedende dienst moet plaats vinden volgens het bepaalde in artikel 01.01.07.01 Standaard RAW Bepalingen 2020.

En of er ‘door een efficiënte inrichting van het werk (plannings)optimalisaties’ kunnen worden doorgevoerd is een louter toekomstige aangelegenheid, want hangt altijd af van de concrete inhoud en (fysieke omgevings-) feitelijkheid van de latere, op de RAW-raamovereenkomst gebaseerde, deelopdrachten en de (pas) daarin vastgelegde werken.

Maar ja, het is ook, helaas, geen gemeengoed in de praktijk, dat de aanbestedende dienst vooraf een goed inzicht heeft in de concrete deelopdrachten ('werken') van de RAW-raamovereenkomst, waardoor er overigens ook niet rechtmatig geraamd en gehandeld kan worden volgens het bepaalde in artikel 2.15 lid 3 Aanbestedingswet 2012.

Lees ook:

https://keesvandewater.blogspot.com/2023/10/rechtmatig-niks-doen.html

En terzijde, bij een RAW-bestek:

https://keesvandewater.blogspot.com/2020/09/sinterklaas-en-superman.html