woensdag 7 augustus 2024

Blijkbaar geen kennelijke fout

Op het bij inschrijving ingediende UEA staat de naam van de eenmanszaak die ook de TenderNed accounthouder is.

De eenmanszaak heeft bij inschrijving gebruik gemaakt van het Inschrijfbiljet-Prijzenblad van de aanbestedende dienst.

En de aanbestedende dienst heeft in eerste instantie het voornemen tot gunning aan de eenmanszaak uitgedaan.

Het enige ‘gebrek’ op het UEA is een KvK-nummer dat niet het KvK-nummer van de eenmanszaak is, maar van een stichting.

Zie daartoe Rechtbank Zeeland-West-Brabant 15 maart 2024, ECLI:NL:RBZWB:2024:5057:

https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBZWB:2024:5057


3.3.         [het bedrijf] heeft op 18 december 2023 op de aanbesteding ingeschreven, zij heeft daarbij gebruikgemaakt van het Inschrijfbiljet-Prijzenblad Gemeente Middelburg en heeft het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (hierna: het UEA) ingediend.

3.4.         [het bedrijf] heeft de volgende gegevens opgenomen in het UEA:

“(…) Naam [het bedrijf]

[BTW-nummer]

[KvK-nummer 1]

[postadres]

(…)

[e-mailadres]

[website]

Contactpersoon of -personen [naam 1] (…)”

3.5.         Op 22 december 2023 heeft de Gemeente per mail aan [het bedrijf] bericht voornemens te zijn de opdracht aan haar te gunnen.

[…]

6.6.         [het bedrijf] stelt dat het voor de Gemeente duidelijk was dat de eenmanszaak [het bedrijf] heeft inschreven op de aanbesteding. Enkel de eenmanszaak [het bedrijf] - en niet de [stichting] - heeft een Tenderned-account en alle correspondentie is gevoerd met de eenmanszaak [het bedrijf] . De Gemeente heeft [het bedrijf] niet uitgesloten van de procedure, maar is overgegaan tot een inhoudelijke beoordeling en voorlopige gunning. Dat het KvK-nummer op het UEA onjuist is, kan in dit stadium van de procedure dan ook niet meer aan [het bedrijf] worden tegengeworpen. Een dergelijk verweer is bovendien primair voorbehouden aan de aanbestedende dienst - de Gemeente - en kan nu niet (meer) door Delta Safe worden gevoerd.

6.7.         De voorzieningenrechter stelt voorop dat Delta Safe zich in dit kort geding op een (andere dan de door de Gemeente aangevoerde) ongeldigheidsgrond mag beroepen. Zij is, als tussenkomende partij, immers niet gebonden aan de door de Gemeente gecommuniceerde gronden van enige door de Gemeente genomen beslissing. Daarbij komt dat zij zich niet eerder dan in het kader van deze kortgedingprocedure op de ongeldigheid van de inschrijving kon beroepen. De voorzieningenrechter zal dan ook overgaan tot de beoordeling van de door Delta Safe aangevoerde ongeldigheidsgrond.

6.8.         Als uitgangspunt heeft te gelden dat een aanbestedende dienst bij de beoordeling van de inschrijving moet uitgaan van de inschrijvingen zoals die bij het sluiten van de termijn zijn ontvangen. De inschrijving vindt plaats door gebruikmaking van het zogenoemde Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Het UEA bevat informatie - en geeft zekerheid - over de wil en identiteit van de inschrijver en is daarom een essentieel onderdeel van de inschrijving. Op grond van de aanbestedingsleidraad dienen alle gevraagde documenten, waaronder het UEA, correct ondertekend, volledig en zorgvuldig te worden ingediend. Het niet voldoen aan deze voorwaarden leidt tot uitsluiting van de procedure.

6.9.         Gelet op de ingevulde informatie op het UEA heeft objectief gezien de [stichting] , en niet de eenmanszaak [het bedrijf] (eisende partij), het UEA ingevuld en ingediend. Dit betekent dat de eenmanszaak [het bedrijf] geen UEA heeft ingediend. De stelling van [het bedrijf] dat het, ondanks de foutieve invulling van het UEA, voor de Gemeente duidelijk was dat is bedoeld met de eenmanszaak [het bedrijf] in te schrijven, doet daar niet aan af. Nog daargelaten dat - naar eigen stelling van de Gemeente - het voor de Gemeente niet duidelijk is welke partij heeft ingeschreven op de aanbesteding, dient de UEA, gelet op het bepaalde in de aanbestedingsleidraad, op straffe van uitsluiting correct te worden ingediend. Omdat vast staat dat een geldige, correct ingevulde, UEA van de eenmanszaak [het bedrijf] ontbreekt, dient zij te worden uitgesloten van de aanbestedingsprocedure.

Blijkbaar (dus) geen kennelijke fout van de eenmanszaak.

Blijkbaar miste op een van de overige inschrijvingsdocumenten het KvK-nummer van de eenmanszaak.

Anders zou, objectief gezien, de ‘bedoeling’ van de eenmanszaak wel duidelijk zijn geweest.

Lees (namelijk) ook:

https://keesvandewater.blogspot.com/2018/09/de-bedoeling.html

en

https://keesvandewater.blogspot.com/2019/12/het-negometrix-account.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten