donderdag 6 januari 2022

Snippergroen en (andere) speculatieve grondaankopen

Een burger in een niet ondenkbare situatie naar aanleiding van Hoge Raad 26 november 2021, ECLI:NL:HR:2021:1778:


Het snippergroen aan de voorkant van mijn huis werd in de openbare selectieprocedure van de gemeente verkocht aan een stel uit de andere kant van het dorp. Vervolgens pleegden zij geen onderhoud. Het zag er op een gegeven moment niet meer uit. Ben dus met ze in gesprek gegaan. Ze wilden het wel aan mij verkopen. Maar wel met een ‘redelijke winst’. ‘Marktwerking’ noemden ze dat. Tsja, wat doe je dan? Mijn huis daalde inmiddels ook in waarde. Heb het snippergroen maar van ze gekocht. Voor de vraagprijs.

Hoe voorkom je dit als gemeente?

Door snippergroen te verkopen met een groenonderhoudsverplichting volgens bijvoorbeeld CPV 77314000-4, Onderhoud van terreinen.

Daarmee verandert de (voorheen) ‘kale grondverkoopovereenkomst’ in een ‘overheidsopdracht voor diensten’.

Voor snippergroen (kleine oppervlakte) zal dat altijd een overheidsopdracht voor diensten onder het Europese drempelbedrag zijn.

En dan kun je dus als gemeente, met inachtneming van het aanbestedingsrecht, toch ‘1 op 1 enkelvoudig onderhands’ zaken doen met de betreffende burger aangaande het betreffende stuk snippergroen voor zijn huis.

Dat bedoelde ik (al) met deze Blog:

https://keesvandewater.blogspot.com/2021/11/juist-niet-kaal-verkopen.html

De door de Hoge Raad beoogde openbare selectieprocedures kunnen (dus) leiden tot speculatieve grondaankopen.

Als je daar als gemeente niet bij gebaat bent, dan zal je ‘eisen’ aan de verkoop moeten stellen, waaronder bijvoorbeeld een concrete bouwplicht.

De Hoge Raad spreekt met zijn openbaar bekend te maken selectieprocedures geen aanbestedingsverplichting uit, maar het is alsdan wel aannemelijk, dat het aanbestedingsrecht (vanzelf) opduikt, en bij grote (-re) grondverkopen zijn weg vindt in, of door middel van, Europese openbare aanbestedingsprocedures.

‘Mededingingsnorm’, ‘hefbomen’………..

Ik word er niet per se blijer van.

Lees (immers) ook:

https://keesvandewater.blogspot.com/2021/12/politiek-bedrijven.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten