zondag 2 maart 2014

Brood bakken


Zie www.pianoo.nl d.d. 27 februari 2014:


Zie artikel 160 leden 2 en 3 Gemeentewet:

“2. Het college besluit slechts tot de oprichting van en de deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen, indien dat in het bijzonder aangewezen moet worden geacht voor de behartiging van het daarmee te dienen openbaar belang. Het besluit wordt niet genomen dan nadat de raad een ontwerp-besluit is toegezonden en in de gelegenheid is gesteld zijn wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen.

3. Een besluit als bedoeld in het tweede lid behoeft de goedkeuring van gedeputeerde staten. De goedkeuring kan slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang.”

Ja, in het voorkomend geval kunnen gemeenten voor de behartiging van het daarmee te dienen openbaar belang dus (inderdaad) bv’s oprichten voor huishoudelijke hulp en het ophalen van afval. En in het voorkomend geval (dus) zo nodig ook in verband met brood bakken.

En (ook) de Wet Markt en Overheid brengt ter zake in beginsel geen belemmeringen met zich mee. Zie bijvoorbeeld artikel 25h Mededingingswet leden 5 en 6:

“5. Dit hoofdstuk is niet van toepassing op economische activiteiten en op een bevoordeling als bedoeld in artikel 25j, welke plaatsvinden respectievelijk plaatsvindt in het algemeen belang.

6. De vaststelling of economische activiteiten of een bevoordeling plaatsvinden respectievelijk plaatsvindt in het algemeen belang geschiedt voor provincies, gemeenten en waterschappen door provinciale staten, de gemeenteraad respectievelijk het algemeen bestuur en voor zelfstandige bestuursorganen in de zin van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen door de minister die het aangaat.”

Voor de goede orde, brood lijkt me een primaire levensbehoefte. Koeken niet.

Kees van de Water

KW Legal (2014)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten