dinsdag 19 maart 2019

Minder werk


Als je bij de aanbesteding van jouw werk geconfronteerd wordt met inschrijvingen boven jouw zorgvuldige raming en budget, dan kun je in beginsel:

-             De aanbestedingsprocedure goed gemotiveerd intrekken, of;
-             Meer geld regelen, of;
-             De ‘onaanvaardbaarheid’ van de inschrijvingen inroepen en op grond van artikel 5.1.2 sub b jo. artikel 5.1.5 sub b ARW 2016 overstappen op de Mededingingsprocedure met onderhandeling.

In het voorkomend geval kun je de opdracht ook gunnen, wanneer de UAV 2012 op het werk van toepassing zijn verklaard.

§ 36 lid 3 UAV 2012 luidt namelijk:

De aannemer zal aan opdrachten tot bestekswijzigingen gevolg geven, ook indien daardoor de omvang van het werk wordt vermeerderd of verminderd, mits dientengevolge de totalen van de bijbetalingen en inhoudingen elk niet meer bedragen dan 15% van de aannemingssom dan wel het saldo van die bijbetalingen en inhoudingen niet meer bedraagt dan 10% van de aannemingssom.

En als gevolg van artikel 2.163b lid 1 Aanbestedingswet 2012 geldt:

Een overheidsopdracht kan zonder nieuwe aanbestedingsprocedure als bedoeld in deel 2 van deze wet worden gewijzigd indien:
a.            het bedrag waarmee de wijziging gepaard gaat lager is dan:
1°.          het toepasselijke bedrag, bedoeld in de artikelen 2.1 tot en met 2.6a, en
2°.          10% van de waarde van de oorspronkelijke overheidsopdracht voor leveringen en diensten of 15% van de waarde van de oorspronkelijke overheidsopdracht voor werken, en
b.            de wijziging de algemene aard van de overheidsopdracht niet wijzigt.

Dat je bestekswijzigingen tot ‘minder werk’ vóór opdrachtverlening met de betreffende inschrijver/aannemer bespreekt, past in beginsel binnen het kader van bijvoorbeeld artikel 2.33.1 ARW 2016:

De aanbesteder kan bij de Europese aanbesteding inschrijvers verzoeken om de inhoud van de inschrijving te verduidelijken of aan te vullen, voor zover dit niet strijdig is met de beginselen van het aanbestedingsrecht. Onderhandelingen met inschrijvers over fundamentele punten van de opdracht, met name over de prijzen, zijn niet toegestaan als daardoor de mededinging vervalst zou worden of discriminatie zou ontstaan.

De UAV-GC 2005 kennen ook een bepaling die de Opdrachtnemer verplicht om opgedragen Wijzigingen uit te voeren. Zie § 14-5. Voornoemde bepaling is echter minder ‘dwingend’ dan § 36 lid 3 UAV 2012. En § 45 UAV-GC 2005 lijkt slechts uit te gaan van ‘kostenvergoeding’ en ‘termijnsverlenging’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten