woensdag 5 december 2018

‘Meerwerk’


‘Meerwerk’ en ‘kostenvergoeding’ zijn geen vieze woorden. En ook niet iets verkeerds.

‘Meerwerk’ en ‘kostenvergoeding’ zijn/worden namelijk in het voorkomend geval contractueel overeengekomen. Daar heeft een ‘aannemer’ in het voorkomend geval (dus) recht op.

Zie bijvoorbeeld § 35 lid 1 van de Uniforme administratieve voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012):

Verrekening van meer en minder werk vindt plaats:
a.            ingeval van bestekswijzigingen (§ 36);
b.            ingeval van afwijkingen van de bedragen van de stelposten (§ 37);
c.            ingeval van afwijkingen van geschatte hoeveelheden (§ 38, tweede lid);
d.            ingeval van afwijkingen van verrekenbare hoeveelheden (§ 39);
e.            in de gevallen waarin verrekening als meer en minder werk in deze UAV of in de overeenkomst is voorgeschreven. In deze gevallen is het bepaalde in par. 36 lid 1a van overeenkomstige toepassing.

Bijvoorbeeld in combinatie met § 36 leden 1 en 1a UAV 2012:

1.            Onder bestekswijzigingen worden verstaan wijzigingen in het bestek, het werk of de voorwaarden van uitvoering van het werk.
1a.          In geval van door de opdrachtgever gewenste bestekswijzigingen kan de aannemer slechts dan een verhoging van de prijs vorderen, wanneer hij de opdrachtgever tijdig heeft gewezen op de noodzaak van een daaruit voortvloeiende prijsverhoging, tenzij de opdrachtgever die noodzaak uit zichzelf had moeten begrijpen.

Of § 44 lid 1 van de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor geïntegreerde contracten 2005 (UAV-GC 2005):

Behoudens het bepaalde in § 45 heeft de Opdrachtnemer uitsluitend recht op kostenvergoeding en/of termijnsverlenging indien:
(a)          deze UAV-GC 2005 daar uitdrukkelijk in voorzien en onder de voorwaarde dat kosten en/of vertraging hun oorzaak vinden in een omstandigheid die niet aan de Opdrachtnemer kan worden toegerekend, of
(b)          kosten en/of vertraging hun oorzaak vinden in een omstandigheid waarvoor de Opdrachtgever krachtens de Overeenkomst verantwoordelijk is en waartegen de Opdrachtnemer niet behoefde te waarschuwen gelet op diens in § 4 lid 7 genoemde verplichting, of
(c)           zich een onvoorziene omstandigheid voordoet van dien aard dat de Opdrachtgever naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet mag verwachten dat de Overeenkomst ongewijzigd in stand blijft.

Grote kans, dat een aanbestedingsprocedure waarin sprake is van onzekerheden (denk bijvoorbeeld aan RO-aspecten (planologie en vergunningen), milieuaspecten en -vervuilingen, bodemaspecten, nadere besluitvormingsaspecten, afhankelijkheden en invloeden van derden en/of eigendomsaspecten) uiteindelijk tot (onder meer) ‘meerwerk’ of ‘kostenvergoeding’ in de uitvoering leidt.

Daar kan en mag men de ‘aannemer’ dan (ook) niet op aankijken. Daar is de aanbesteder namelijk zelf bij (geweest).

Als het, overigens, al tot een uitvoering komt……………

Geen opmerkingen:

Een reactie posten