donderdag 14 januari 2021

‘Hefbomen’

Dat je bij ‘gunnen op waarde’ kritisch moet zijn met betrekking tot de vraag, of je (ook) daadwerkelijk bereid bent, de hoogte van een fictieve korting te betalen in de uitvoering, is bekend. (Ben je bereid voor een kwalitatieve ‘10’ bijvoorbeeld € 400.000,-- meer te betalen, dan hetgeen je moet betalen voor een inschrijving met de besteksconforme basiskwaliteit ‘6’?

Minder bekend is de ‘hefboom’, dat een inschrijving duurder (de inschrijvingssom hoger) wordt om de maximale fictieve korting te (kunnen) verkrijgen, waardoor (vervolgens) de fictieve korting er (deels) niet meer toe doet. 

Je moet dus ook als inschrijver ‘strategisch’ (kunnen) denken. 

Zie daartoe bijvoorbeeld ook r.o. 5.4.3 gedeeltelijk Rechtbank Den Haag 20 juli 2020, ECLI:NL:RBDHA:2020:13782: 

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:13782

 

“[…] Volgens HHSK en de Combinatie VHB/BOKA heeft de Combinatie VVV ten behoeve van werkpakket 3 aanzienlijk meer mensen en middelen ingezet dan de Combinatie VHB/BOKA. Dit is volgens hen een gevolg van het feit dat de Combinatie VVV kosten per dijkvak berekent, terwijl de Combinatie VHB/KOPA dijkvakken zoveel mogelijk heeft gebundeld. Hiermee is volgens HHSK reeds het verschil tussen de inschrijfsommen van beide inschrijvers te verklaren. Die gevolgtrekking komt de voorzieningenrechter voorshands niet onlogisch of onjuist voor. De Combinatie VVV heeft kennelijk ingezet op het leveren van een aanzienlijke meerwaarde op het subgunningscriterium K2. Hierin is zij, gelet op het feit dat zij op dit criterium de hoogst mogelijke score en daarmee de maximale fictieve korting heeft behaald, ook geslaagd. Keerzijde van deze insteek is echter dat de Combinatie VVV hiervoor kennelijk aanzienlijk meer mensen en middelen zal moeten inzetten dan de Combinatie VHB/BOKA, hetgeen logischerwijs zijn weerslag heeft op de hoogte van de door haar geoffreerde prijs. […]” 

Een en ander is niet vreemd. 

Kwaliteit kost nu eenmaal geld. En Sinterklaas bestaat niet. 

Het kan in het voorkomend geval, als ‘hefboom’, de stimulans om extra kwaliteit / meerwaarde aan te bieden echter temperen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten