vrijdag 14 september 2018

“Ook voor de andere inschrijvers relevant”


Een interessante en ‘transparante’ gedachte in Rechtbank Amsterdam 24 juli 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:5455:


4.10.      […] Daarnaast heeft [naam bedrijf] geen gebruik gemaakt van de in paragraaf 1.2.2 van de inschrijfleidraad geboden mogelijkheid om vragen te stellen. Door met een “nieuw” product te komen en geen vragen te stellen over de toelaatbaarheid daarvan heeft [naam bedrijf] het risico genomen dat haar inschrijving niet aan de norm zou voldoen. Dit komt haar rekening. Dat met het prijsgeven van de samenstelling van haar blend concurrentiegevoelige info openbaar zou worden, doet daar niet aan af. De vraag of voor perceel 2 ook met reguliere bewerkte diesels kon worden ingeschreven was immers ook voor de andere inschrijvers relevant. Dit is in strijd met het ook door de inschrijver in acht te nemen transparantie- en gelijkheidsbeginsel. […]


Echter, voor wat betreft de normadressaat in kwestie (laatste zin aangehaalde tekst van het vonnis voornoemd), artikel 1.8 Aanbestedingswet 2012:

Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf behandelt ondernemers op gelijke en niet-discriminerende wijze.

En artikel 1.9 lid 1 Aanbestedingswet 2012:

Een aanbestedende dienst of een speciale-sectorbedrijf handelt transparant.

En ook het bepaalde in artikel 2.53 lid 3 Aanbestedingswet 2012 is relevant:

Een ondernemer kan de aanbestedende dienst verzoeken om bepaalde informatie niet in de nota van inlichtingen op te nemen indien openbaarmaking van deze informatie schade zou toebrengen aan de gerechtvaardigde economische belangen van de onderneming.

In welk verband “ook voor de andere inschrijvers relevant” (voorlaatste zin aangehaalde tekst van het vonnis vornoemd) niet altijd c.q. niet in alle gevallen relevant is. Zie daartoe (dan ook) artikel 2.23.1 ARW 2016:

Een ondernemer die voornemens is in te schrijven kan de aanbesteder gemotiveerd verzoeken om nadere inlichtingen die niet worden opgenomen in de nota van inlichtingen inschrijvingsfase. De aanbesteder kan dergelijke inlichtingen verstrekken voor zover het opnemen daarvan, naar het oordeel van de aanbesteder, in deze nota schade kan toebrengen aan de gerechtvaardigde economische belangen van de ondernemer. De aanbesteder mag deze inlichtingen alleen geven indien deze dienen ter verduidelijking van de eisen die de aanbesteder in de aankondiging en de voor inschrijving relevante aanbestedingsstukken heeft gesteld. Het verstrekken van dergelijke inlichtingen mag niet leiden tot discriminatie van andere ondernemers die voornemens zijn in te schrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten