woensdag 29 augustus 2018

Vennootschappen


R.o. 6.20 van Hof Den Bosch 21 augustus 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:3448:


Daargelaten de vraag of de wetgever met het woord “oprichtingsakte” van de gezamenlijke onderneming als hier aan de orde bedoeld heeft af te wijken van de term “instrument van oprichting” uit de richtlijn, kan naar het oordeel van het hof het standpunt niet gevolgd worden dat met het woord “oprichtingsakte” naar Nederlands recht alleen maar bedoeld kan zijn een notariële akte houdende de (oprichting)statuten van een vennootschap. Niet alleen zegt de memorie van toelichting daar niets over, maar die opvatting zou ook strijden met een richtlijnconforme interpretatie. Richtlijnconform gaat het om een instrument van oprichting. Er bestaan in Europa, maar ook in Nederland vele (juridische) vormen van gemeenschappelijke ondernemingen/joint ventures als hier bedoeld. Terecht wijzen Cure c.s. erop dat de door Attero voorgestane interpretatie tot gevolg zou hebben dat bijvoorbeeld personenvennootschappen geen gezamenlijke ondernemingen zouden kunnen zijn en ook dat een joint venture niet een bestaande vennootschap zou kunnen gebruiken om na een statutenwijziging de joint venture in onder te brengen, zoals vaak gebeurt en ook hier is gebeurd.
Naar het oordeel van het hof wordt met een JVA en een akte statutenwijziging, waarin verwezen wordt naar die JVA waarbij de aandeelhouders in de vennootschap tevens partij moeten zijn (kwaliteitseis) op dit punt voldaan aan de wet.

Had Attero in kwestie echt geen punt?

Artikel 3.25 lid 1 sub Aanbestedingswet 2012 luidt als volgt:

1.            Het bij of krachtens deel 3 van deze wet bepaalde is niet van toepassing op het plaatsen van speciale-sectoropdrachten:
[…]
b.            door een speciale-sectorbedrijf bij een gemeenschappelijke onderneming waarvan zij zelf deel uitmaakt, indien die gemeenschappelijke onderneming is opgericht om de desbetreffende activiteit uit te oefenen gedurende ten minste drie jaar en de oprichtingsakte van die onderneming bepaalt dat de speciale-sectorbedrijven waaruit zij bestaat, ten minste drie jaar deel zullen uitmaken van die onderneming.

En heeft het dus over “[…] van die onderneming bepaalt dat […]”, hetgeen lijkt te duiden op een specifieke onderneming in het individuele concrete geval. In welk verband een algemene uitleg over (het bestaan van) diverse soorten ‘vennootschappen’ zoals gegeven in r.o. 6.20 van het arrest voornoemd wellicht minder voor de hand ligt.

Kijkt men vervolgens naar de Engelse tekst van artikel 23 lid 4 sub b Richtlijn 2004/17/EG (oud):

This Directive shall not apply to contracts awarded:
[…]
(b)          by a contracting entity to such a joint venture of which it forms part, provided that the joint venture has been set up in order to carry out the activity concerned over a period of at least three years and that the instrument setting up the joint venture stipulates that the contracting entities, which form it, will be part thereof for at least the same period.

En naar de tekst van het huidige artikel 30 Richtlijn 2014/25/EU:

Notwithstanding Article 28 and provided that the joint venture has been set up in order to carry out the activity concerned over a period of at least three years and that the instrument setting up the joint venture stipulates that the contracting entities, which form it, will be part thereof for at least the same period, this Directive shall not apply to contracts awarded by any of the following: […]

Dan blijkt dus (al jaren) relevant te zijn: “the instrument setting up the joint venture”.

Wat is (dan) “the instrument setting up the besloten vennootschap (B.V.)”?

Dat kan moeilijk anders zijn dan de ‘notariële akte’ uit artikel 2: 175 lid 2 BW:

De vennootschap wordt door een of meer personen opgericht bij notariële akte. […]

Of uit artikel 2: 234 lid 1 BW:

Van een wijziging in de statuten wordt, op straffe van nietigheid, een notariële akte opgemaakt. […]

Die ‘vennootschap’ is (echter) een andere dan bijvoorbeeld de ‘vennootschap onder firma’ (Vof). Ingevolge artikel 16 Wetboek van Koophandel is de Vof een ‘maatschap’.

Wat is (dan) “the instrument setting up the maatschap”?

Dat kan moeilijk anders zijn dan de ‘overeenkomst’ uit artikel 7A: 1655 BW:

Maatschap is eene overeenkomst, waarbij twee of meerdere personen zich verbinden om iets in gemeenschap te brengen, met het oogmerk om het daaruit ontstaande voordeel met elkander te deelen.

Hetgeen betekent, dat de rechtsregel in artikel 30 Richtlijn 2014/25/EU voornoemd, in beginsel eenduidig kan worden toegepast op verschillende soorten ‘vennootschappen’, maar dat per individueel concreet geval moet worden gekeken, wat “the instrument setting up the joint venture” in kwestie is.

En dat Attero in kwestie dus best wel een punt had. Immers, de ‘vennootschap’ waar zij concreet op doelde, betrof de besloten vennootschap ‘Cure DONG Energy REnescience B.V.’ (zie daartoe r.o. 6.1 sub d van onderhavig arrest), in welk verband de notariële akte (dus) relevant is.

Hoe zit het dan met die andere ‘vennootschappen’ (Vof’s en commanditaire vennootschappen) in relatie tot ‘de oprichtingsakte van die onderneming’ uit artikel 3.25 lid 1 Aanbestedingswet 2012?

Indachtig bijvoorbeeld artikel 156 lid 1 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering:

Akten zijn ondertekende geschriften, bestemd om tot bewijs te dienen.

Kan/moet wellicht ter zake ook (slechts) worden gelezen: ‘het oprichtingsbewijs van die onderneming’.

Hetgeen (ook) niet strijdt met “the instrument setting up the joint venture”, want het ‘oprichtingsbewijs’ zal alsdan de betreffende ‘(maatschaps-) overeenkomst’ zijn, die, gelijk de notariële akte bij de besloten vennootschap (B.V.), als “the instrument setting up the joint venture” kan worden aangemerkt.

Evengoed geldt, dat (een combinatie van) ‘een JVA en een akte statutenwijziging’ (tezamen) uit de laatste zin van r.o. 6.20 voornoemd in beginsel ook als ‘het oprichtingsbewijs van die onderneming’ en/of als “the instrument setting up the joint venture” kan worden aangemerkt, in welk verband Hof’s oordeel in kwestie (dus) niet onjuist is.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten