dinsdag 7 augustus 2018

Een keuze


Ik denk, dat er niet altijd een keuze is, zoals genoemd in Rechtbank Amsterdam 1 augustus 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:5596:


4.5.        […] Hierbij weegt mee dat Het Rijksmuseum op 7 mei 2018, direct nadat zij via de secretaris van de Commissie van de klacht van [naam N.V.] vernam en nog vóór het verstrijken van de termijn om een verzoek tot deelneming in te dienen, aan de Commissie heeft meegedeeld dat zij de aanbesteding niet zou opschorten. Dit bericht is diezelfde dag door de secretaris van de Commissie aan [naam N.V.] doorgestuurd. Gelet op die mededeling had het op dat moment op de weg van [naam N.V.] gelegen om een keuze te maken: inschrijven of rechtsmaatregelen treffen. Wachten op een (gunstig) oordeel van de Commissie was geen optie. […]

Bijvoorbeeld wanneer sprake is van een onevenredige of onredelijke geschiktheidseis, waaraan men niet voldoet. Jokken mag namelijk niet. Bedrog (artikel 3: 44 leden 1 en 3 BW) kan (ook) consequenties hebben (zie deze Blog: http://keesvandewater.blogspot.com/2018/06/een-wilsgebrek.html). En een ondernemer moet in het voorkomend geval bij inschrijven/aanmelden (ook) rekening houden met de (facultatieve) uitsluitingsgrond ex artikel 2.87 lid 1 sub h Aanbestedingswet 2012:

“de inschrijver of gegadigde heeft zich in ernstige mate schuldig gemaakt aan valse verklaringen bij het verstrekken van de informatie die nodig is voor de controle op het ontbreken van gronden voor uitsluiting of het voldoen aan de geschiktheidseisen of heeft die informatie achtergehouden, dan wel was niet in staat de ondersteunende documenten, bedoeld in de artikelen 2.101 en 2.102, over te leggen”

En ook dit behoeft naar mijn mening nuancering:

4.5.        […] Het standpunt van [naam N.V.] dat hij niet heeft ingeschreven omdat dan afstand zou worden gedaan van het recht om zich op gebreken of tegenstrijdigheden in de Selectieleidraad te beroepen, zoals in 2.1.4. van die leidraad staat, kan hem niet baten. Hij had zich immers bij de inschrijving alle rechten kunnen voorbehouden. […]

Doorgaans zijn de aanbestedingsstukken immers (volstrekt) duidelijk omtrent (de ongeldigheid van) inschrijvingen/aanbiedingen onder voorwaarden of voorbehouden.

Men zou wellicht aan dit kunnen denken:

Ik schrijf (meld) conform de aanbestedingsstukken onvoorwaardelijk en zonder voorbehoud in (aan), met behoud van mijn reeds eerder geuite bezwaren.

Maar geheel zonder risico lijkt me dat niet. Althans, doorgaans niet de bedoeling van de aanbestedende dienst……….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten