zaterdag 17 november 2018

Persoonsgegevens


Artikel I van de ‘Regeling van de Minister van Economische Zaken van 23 juni 2016, nr. WJZ/16087848, tot wijziging van de Regeling modellen eigen verklaring’ (Staatscourant 2016 nr. 34239, 30 juni 2016) luidt als volgt:

“De Regeling modellen eigen verklaring wordt als volgt gewijzigd:
A
Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1
Als model voor de eigen verklaring, bedoeld in artikel 2.84 van de Aanbestedingswet 2012, wordt aangewezen het standaardformulier, bedoeld in bijlage 2, van de Uitvoeringsverordening (EU), nr. 2016/7 van de Commissie van 5 januari 2016 houdende een standaardformulier voor het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (PbEU 2016, L3), met uitzondering van deel IV, onderdelen A tot en met D, van dat formulier.

B
De bijlagen 1 en 2 vervallen.”

Bijlage 2 van de ‘Uitvoeringsverordening (EU), nr. 2016/7 van de Commissie van 5 januari 2016 houdende een standaardformulier voor het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (PbEU 2016, L3)’ voornoemd is het ‘STANDAARDFORMULIER VOOR HET UNIFORM EUROPEES AANBESTEDINGSDOCUMENT (UEA)’.

In Deel II B van dat standaardformulier is, zie pag. 24 van de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2016/7 voornoemd, opgenomen:

               “[…] Volledige naam;
               samen met geboortedatum en -plaats, indien voorgeschreven […]”

Indien voorgeschreven’. De Europese Commissie schrijft dus niet voor, dat een ‘geboortedatum en -plaats’ verplicht (zouden) moeten worden vermeld/opgenomen in het betreffende formulier.

In Deel II B van het ‘Interactieve PDF-formulier’ (EZ, versie 1-juni 2017) is onder meer opgenomen:

Informatie over de vertegenwoordigers van de ondernemer
Vermeld, indien van toepassing, naam/namen en adres/adressen van de persoon/personen die gemachtigd is/zijn om de ondernemer bij deze aanbestedingsprocedure te vertegenwoordigen:

Volledige naam:
Geboortedatum:                              Geboorteplaats:
               […]

Een motivering van/voor een en ander kan ik (echter) niet vinden. Het ‘indien van toepassing’ heeft, volgens de toelichting, betrekking op:

“Alleen nodig indien afgeweken
wordt van de vertegenwoordigingsbevoegdheid
zoals opgenomen in
het KvK Handelsregister.”

En in Deel II B van de ‘UEA-module in TenderNed’ is onder meer opgenomen:

B: Informatie over de vertegenwoordigers van de ondernemer
Vermeld, indien van toepassing, naam en adres van een of meer personen die gemachtigd zijn om de ondernemer bij deze aanbestedingsprocedure te vertegenwoordigen:

Voornaam
Achternaam
Geboortedatum
Geboorteplaats
Straat en huisnummer:
Postcode:
Plaats:
Land:
[…]

Ook hier mis ik (een) motivering.

Is de gevraagde informatie in het UEA voornoemd in overeenstemming met het bepaalde in de ‘Verordening (EU) 2016/679 van het Europees parlement en de Raad van 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG’, de ‘algemene verordening gegevensbescherming’ (‘AVG’)?

Denk daarbij bijvoorbeeld aan Overweging 4 van de AVG (gedeeltelijk):

De verwerking van persoonsgegevens moet ten dienste van de mens staan. Het recht op bescherming van persoonsgegevens heeft geen absolute gelding, maar moet worden beschouwd in relatie tot de functie ervan in de samenleving en moet conform het evenredigheidsbeginsel tegen andere grondrechten worden afgewogen. […]

Of aan artikel 5 lid 1 AVG (gedeeltelijk):

Persoonsgegevens moeten:
[…]
b)           voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden worden verzameld en mogen vervolgens niet verder op een met die doeleinden onverenigbare wijze worden verwerkt; de verdere verwerking met het oog op archivering in het algemeen belang, wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden wordt overeenkomstig artikel 89, lid 1, niet als onverenigbaar met de oorspronkelijke doeleinden beschouwd („doelbinding”);
c)            toereikend zijn, ter zake dienend en beperkt tot wat noodzakelijk is voor de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt („minimale gegevensverwerking”);
[…]

En/of aan artikel 6 lid 1 AVG:

De verwerking is alleen rechtmatig indien en voor zover aan ten minste een van de onderstaande voorwaarden is voldaan:
a)            de betrokkene heeft toestemming gegeven voor de verwerking van zijn persoonsgegevens voor een of meer specifieke doeleinden;
b)           de verwerking is noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst waarbij de betrokkene partij is, of om op verzoek van de betrokkene vóór de sluiting van een overeenkomst maatregelen te nemen;
c)            de verwerking is noodzakelijk om te voldoen aan een wettelijke verplichting die op de verwerkingsverantwoordelijke rust;
d)           de verwerking is noodzakelijk om de vitale belangen van de betrokkene of van een andere natuurlijke persoon te beschermen;
e)            de verwerking is noodzakelijk voor de vervulling van een taak van algemeen belang of van een taak in het kader van de uitoefening van het openbaar gezag dat aan de verwerkingsverantwoordelijke is opgedragen;
f)            de verwerking is noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van de verwerkingsverantwoordelijke of van een derde, behalve wanneer de belangen of de grondrechten en de fundamentele vrijheden van de betrokkene die tot bescherming van persoonsgegevens nopen, zwaarder wegen dan die belangen, met name wanneer de betrokkene een kind is.
De eerste alinea, punt f), geldt niet voor de verwerking door overheidsinstanties in het kader van de uitoefening van hun taken.

Wellicht. In de veronderstelling, dat de Memorie van toelichting bij artikel 4.14a Aanbestedingswet 2012 (Tweede Kamer, vergaderjaar 2015-2016, 34 329, nr. 3, pag. 124-125) in combinatie met ‘(de) door betrokkene gegeven toestemming’ in kwestie relevant is.

Want, onverlet het bepaalde in bijvoorbeeld artikel 2.86 lid 3 Aanbestedingswet 2012, de ‘noodzaak’ en/of ‘evenredigheid’ van de in/middels het UEA gevraagde gegevens voornoemd zie ik (eigenlijk) niet.

Meer weten over het UEA? Zie:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten