donderdag 26 maart 2020

Werkloosheid is ook crisis


PIANOo 16-03-20:

“[…] Het merendeel van de aanbestedingen verloopt digitaal, waardoor het aanmelden en inschrijven in beginsel niet belemmerd wordt. Maar zeker bij grote aanbestedingen zal het opstellen van een offerte een teamprestatie zijn. Nu het merendeel van Nederland wordt geacht thuis te werken, kan het ingewikkelder zijn een aanmelding of inschrijving vorm te geven.

Verleng daarom eventueel de gestelde termijnen en informeer belanghebbenden ook over eventuele andere aanpassingen in de (beoordelings)procedure. […]”

Opgevolgd 17-03-20 met:

“Aanbesteders: verleng alle termijnen in aanbestedingsprocedures ruimhartig”

Kan natuurlijk.

Maar zou het ook anders kunnen?

Bijvoorbeeld om zo snel mogelijk naar opdrachten, en (dus) naar werkgelegenheid, toe te werken.

En bijvoorbeeld samen, dus aanbesteder en (potentiële) inschrijvers gezamenlijk, in een gezamenlijk (werkgelegenheids-) belang, besluiten om juist niet de betreffende termijnen te verlengen. Om bijvoorbeeld samen te besluiten om juist géén ‘standstill-termijn’ te hanteren. Om bijvoorbeeld de interviews (gunningscriterium) niet door te laten gaan, en (toch) tot gunning over te gaan.

Waarom zou dat, in dit specifieke geval, niet kunnen? Samen.

Stemt een persoon niet in met het voorstel van de aanbesteder, dan gaat de vlieger (natuurlijk) niet op.

En we zouden in de voorbereiding van een aanbestedingsprocedure juist met minimum-termijnen kunnen werken. En/of juist op laagste prijs kunnen gunnen, waardoor bijvoorbeeld een ‘standstill-termijn’ minder evident is. Een en ander eveneens om zo snel mogelijk naar opdrachten, en (dus) naar werkgelegenheid, toe te werken.

Het is even niet anders. Nood breekt wet.

Er moet, tijdens en na de crisis, gewerkt worden.

Niet aankopen/inkopen/aanbesteden is geen optie.

Het CPB verwacht een drama voor de Nederlandse economie.

Werkloosheid is ook crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten