donderdag 8 juni 2023

Géén handige ‘conformiteitenverklaring’

In de aanbestedingsprocedure waar het vonnis Rechtbank Amsterdam 19 april 2023, ECLI:NL:RBAMS:2023:2714:

https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBAMS:2023:2714

betrekking op heeft, gaat het om een ‘Bijlage 8 Conformiteitenverklaring’ waar het volgende op is vermeld (zie r.o. 2.6 van het vonnis):

“Door het invullen en rechtsgeldig ondertekenen van deze bijlage ‘Conformiteitenverklaring’ verklaart de Inschrijver dat hij akkoord gaat met alle in bijlage 7 ‘Programma van Eisen’ van het Beschrijvend Document gestelde eisen en verklaart hij dat hij gedurende de looptijd van de aanbestedingsprocedure en Raamovereenkomst aan deze eisen zal voldoen.


Indien de Inschrijving niet, slechts deels of voorwaardelijk voldoet aan één of meerdere eisen dan wel uit de Inschrijving blijkt dat de uitvoering van de Opdracht niet, slechts deels of voorwaardelijk zal voldoen aan één of meerdere eisen, leidt dit tot de vaststelling dat niet wordt voldaan aan alle eisen en wordt de Inschrijving terzijde gelegd.”

Ik vind dat géén handige ‘conformiteitenverklaring’.

Het gaat immers, volgens de letterlijke tekst, om een momentopname van het betreffende ‘Programma van Eisen’ als zijnde het exemplaar dat bij de aankondiging van de opdracht als bijlage 7 aan het ‘Beschrijvend Document’ is (was) gehecht.

Daarmee wordt dus geen rekening gehouden met (de) Nota (‘s) van inlichtingen die ‘gedurende de looptijd van de aanbestedingsprocedure’ de eisen van het ‘Programma van Eisen’ kan (kunnen) wijzigen.

En daarmee is het ook maar de vraag, of r.o. 4.11 van het vonnis, los van een kennelijke schrijffout, correct is:

De voorzieningenrechter is voorts van oordeel dat niet kan worden gezegd dat de sanctie van uitsluiting geen redelijk doel had en niet mag worden toegepast. Bijlage 8 betreft immers een akkoordverklaring met het Programma van Eisen dat een essentieel onderdeel van de aanbesteding betreft waarover inschrijvers regelmatig vragen stellen. Ook in deze aanbesteding is het Programma van Eisen gewijzigd naar aanleiding van de door inschrijvers gestelde eisen. […]

Je zou (dus) zomaar ‘niet PvE-conform’ kunnen inschrijven door invulling, ondertekening en indiening van de ‘conformiteitenverklaring’ die bij de aankondiging zat.

Jammer dus, dat over zo’n ‘conformiteitenverklaring’ geprocedeerd moet worden.

Overigens vind ik een ‘conformiteitenverklaring’ sowieso niet handig, en slechts een onnodig risico voor (van fouten in) de aanbestedingsprocedure.

Geef mij immers maar, bij werken, leveringen en diensten, een inschrijvingsbiljet met daarop onder meer opgenomen (iets in de trant van):

“Inschrijver verklaart deze inschrijving (aanbieding) te doen overeenkomstig de bepalingen en gegevens zoals deze zijn omschreven in de aanbestedingsstukken.”

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten