dinsdag 25 juli 2023

(G) Een parallel met het aanbestedingsrecht

Ik ben het eens met navolgende rechtsoverweging van Rechtbank Noord-Nederland 21 juli 2023, ECLI:NL:RBNNE:2023:3037, dat het aanbestedingsrecht in beginsel niet van toepassing is op een verkoopprocedure:

https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2023:3037


4.7.         Voor zover Roemte een parallel trekt met het aanbestedingsrecht gaat de voorzieningenrechter daaraan voorbij. Het aanbestedingsrecht is niet van toepassing op een verkoopprocedure zoals de onderhavige. In het aanbestedingsrecht is immers in de meeste gevallen sprake van de inkoop van diensten, goederen dan wel werken, terwijl het in de onderhavige procedure gaat om de verkoop van een onroerende zaak. De door Roemte in de dagvaarding en ter zitting genoemde jurisprudentie aangaande manipulatieve inschrijvingen is naar voorlopig oordeel dan ook niet - ook niet bij wijze van parallelwerking - van toepassing op het onderhavige geschil.

Zolang er bij een verkoopprocedure maar geen sprake is van een ‘overheidsopdracht’ of ‘concessieopdracht’.

Zie bijvoorbeeld artikel 1 leden 1 en 2 van Richtlijn 2014/24/EU:

1.            Bij deze richtlijn worden regels vastgesteld betreffende procedures voor aanbesteding door aanbestedende diensten met betrekking tot overheidsopdrachten en prijsvragen waarvan de geraamde waarde niet minder bedraagt dan de in artikel 4 vastgestelde drempels.

2.            Aanbesteding in de zin van deze richtlijn is de aankoop door middel van een overheidsopdracht van werken, leveringen of diensten door één of meer aanbestedende diensten van door deze aanbestedende diensten gekozen ondernemers, ongeacht of de werken, leveringen of diensten een openbare bestemming hebben of niet.

Het ‘bieden van gelijke kansen’ komt overigens (ook) niet uit het aanbestedingsrecht.

Zie daartoe:

https://keesvandewater.blogspot.com/2021/12/politiek-bedrijven.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten