zaterdag 27 februari 2021

Te kort door de bocht en een ‘principieel dingetje’

In mijn laatste Blog: 

https://keesvandewater.blogspot.com/2021/02/relatief-beoordelingssysteem.html 

Ben ik, voor wat betreft de ‘Negometrix Utility Index’, te kort door de bocht gegaan. 

De ‘conclusie’:

 

“Elke klacht tegen een gunningsbeslissing is anderszins per definitie terecht, want de rangorde staat niet onomstotelijk vast, wanneer niet alle inschrijvers gecontroleerd zijn als voornoemd en de winnaar niet de hoogste kwaliteit en de laagste prijs heeft.” 

Geldt namelijk alleen, wanneer je met toepassing van de Negometrix Utility Index (daarbij) ook relatief op kwaliteit beoordeelt, in de zin, dat de waardering van de kwaliteit van de inschrijvingen in onderlinge samenhang wordt bepaald. Er overigens van uitgaande, dat ‘Pbest’ (zie hierna) ook ‘absoluut’ de laagste prijs van alle inschrijvingen betreft. 

De Negometrix Utility Index-formule is volgens de website van Negometrix:

 

Ui = [ (1 – (Qbest – Qi) x N) / Pi ] x Pbest 

Als bij toepassing van de Negometrix Utility Index de kwaliteit van de inschrijvingen ‘absoluut’ wordt beoordeeld, en dus niet ‘relatief’, dan moet (tenminste) de ‘Qbest’ gecontroleerd worden op (de) uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en geldigheid, en ‘goed’ worden bevonden, alvorens de gunningsbeslissing uit te doen. 

Anders zal een klacht/bezwaar tegen de gunningsbeslissing per definitie terecht zijn, want de rangorde staat niet onomstotelijk vast. 

Bij een niet-absolute, ‘relatieve’, beoordeling waarbij de waardering van de kwaliteit van de inschrijvingen in onderlinge samenhang wordt bepaald, moeten (echter) alle inschrijvingen worden gecontroleerd op de uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en geldigheid, en ‘goed’ worden bevonden, alvorens de gunningsbeslissing uit te doen. 

Anders zal een klacht/bezwaar tegen de gunningsbeslissing per definitie terecht zijn, want de rangorde staat niet onomstotelijk vast. 

Er resteert, wat mij betreft, nog wel een ‘principieel dingetje’, en dat betreft de vraag, of ‘Pbest’ afkomstig kan en mag zijn van een niet-geschikte inschrijver en/of gebaseerd kan zijn op een ongeldige inschrijving?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten