woensdag 29 september 2021

Geen vereenzelviging

De aanmelding in een ‘niet-openbare procedure’ volgens bijvoorbeeld artikel 1.1 Aanbestedingswet 2012:

niet-openbare procedure: procedure waarbij alle ondernemers naar aanleiding van een aankondiging een verzoek mogen doen tot deelneming, maar alleen de door de aanbestedende dienst of het speciale-sectorbedrijf geselecteerde ondernemers mogen inschrijven”.

Is geen futiliteit.

En juristen (moeten) denken in rechtspersonen. En gaan (dus) doorgaans niet snel uit van ‘vereenzelviging’.

Zie daartoe ook Rechtbank Den Haag 15 september 2021, ECLI:NL:RBDHA:2021:10157:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:10157

5.5.         BNRS heeft bij haar inschrijving noch een Verklaring omtrent Rechtmatigheid, noch een Inschrijvingsbiljet, noch een Inschrijvingsstaat overgelegd. Al deze stukken zijn ingediend op naam van BNI, en dat is een andere entiteit binnen het concern waar ook BNRS deel van uit maakt, en zijn ondertekend door anderen dan de door BNRS bij aanmelding opgegeven tekenbevoegden. Gezien deze ontbrekende stukken kon de Gemeente niet anders doen dan de inschrijving van BNRS ongeldig verklaren.

5.6.         Anders dan BNRS stelt betreft het ontbreken van die stukken geen fout die zich voor eenvoudig herstel leent, ook niet als acht wordt geslagen op de jurisprudentie waar BNRS naar verwijst en waarin een lijn valt te ontwaren dat aanbestedende diensten geen extreem formalistische houding aan de dag mogen leggen. Ten aanzien van de Inschrijvingsstaat en het Inschrijvingsbiljet volgt dit al uit paragraaf 4.3 van de Gunningsleidraad, waar expliciet staat vermeld dat het ontbreken van het Inschrijvingsbiljet en de Inschrijvingsstaat leidt tot uitsluiting van de Inschrijving. Ten aanzien van de Verklaring omtrent Rechtmatigheid staat in de Gunningsleidraad wel een herstelmogelijkheid opgenomen. Deze herstelmogelijkheid gaat echter niet zo ver dat het een inschrijver wordt toegestaan alsnog een verklaring van een andere (de juiste) entiteit die is ondertekend na sluiting van de inschrijvingstermijn over te leggen. Een zo vergaande herstelmogelijkheid is uit de tekst van de Gunningsleidraad niet af te leiden en zou niet in lijn zijn met de lijn die is te ontwaren in de jurisprudentie. Anders dan BNRS stelt heeft de Gemeente een zo vergaande herstelmogelijkheid met de berichten van 3 juni 2021 ook niet toegestaan. Zij heeft BNRS slechts de mogelijkheid geboden de - naar de Gemeente aannam - abusievelijk in de prijskluis geüploade verklaring toe te zenden, niet om een andere (na sluiting van de inschrijvingsdatum gedateerde) Verklaring omtrent Rechtmatigheid in te dienen.

5.7.         Het vorenstaande wordt niet anders door de stelling van BNRS dat de betreffende stukken niet ontbreken, maar dat slechts de tenaamstelling op die stukken onjuist is. De Gunningsleidraad schrijft voor dat de betreffende stukken door de inschrijver moeten worden ingediend. Aan dat voorschrift is door het indienen van de stukken op naam van BNI niet voldaan. Dat de statutair bestuurders van BNRS en BNI dezelfde personen zijn werpt hier geen ander licht op. Dat neemt immers niet weg dat de stukken afkomstig zijn van BNI en dat de betreffende bestuurders in die hoedanigheid de verklaring hebben ondertekend. Daar komt bovendien nog bij dat gezien het bepaalde in paragraaf 2.7 van de Gunningsleidraad entiteiten die verschillende rollen hebben in de Aanbestedingsprocedure (BNRS de rol van inschrijver en BNI de rol van derde) niet met elkaar vereenzelvigd kunnen worden en dat BNRS bij aanmelding heeft opgegeven dat [tekenbevoegde 1] en [tekenbevoegde 2] voor haar tekenbevoegd zijn en dat de op naam van BNI ingediende stukken ook niet door hen zijn ondertekend. Enige verwijzing naar BNRS ontbreekt op die stukken, zodat de Gemeente - voor zover dat aanbestedingsrechtelijk al toelaatbaar zou zijn - ook niet op objectieve wijze kon vaststellen dat eigenlijk de naam van BNRS op de Verklaring omtrent Rechtmatigheid, het Inschrijvingsbiljet en de Inschrijvingsstaat had moeten staan.

Lees over ‘vereenzelviging’ ook:

https://keesvandewater.blogspot.com/2017/01/een-andere-rechtsopvatting.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten