woensdag 7 februari 2024

De UEA-tool van TenderNed

Het 'Interactieve pdf-formulier UEA' van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (laatste versie 17 juli 2020) wordt ‘uitgefaseerd’.

TenderNed stelt daarom een nieuwe ‘UEA-tool’ voor het genereren van een UEA beschikbaar.

Alle aanbestedende diensten, ook zonder TenderNed-account, kunnen gebruikmaken van deze tool.

Zie daartoe dit nieuwsbericht:

https://www.tenderned.nl/cms/nl/nieuws/nieuwe-uea-tool-beschikbaar-tenderned

Voor het gebruik van de UEA-tool gaat men naar:

https://www.tenderned.nl/uea/

Ik heb gebruik gemaakt van de UEA-tool.

De tool is (inderdaad) gebruiksvriendelijk. En je kunt makkelijk en snel een UEA aanmaken.

De uit de UEA-tool gegenereerde pdf, waarop overigens (nog steeds) ‘ministerie van Economische Zaken en Klimaat’ staat vermeld, kan op de eigen computer worden opgeslagen.

En kan later door ondernemers in de aanbestedingsprocedure als bewerkbare pdf worden ingevuld, en zo nodig door hen tussentijds worden opgeslagen.

Een ‘ja’ in de uit de UEA-tool gegenereerde pdf betekent voor een ondernemer ook een echte feitelijke ‘ja’ bij de uitsluitingsgrond:

“De ondernemer heeft voldaan aan al zijn verplichtingen met betrekking tot de betaling van belastingen of sociale premies, zowel in het land waar hij is gevestigd als in de lidstaat van de aanbestedende dienst of aanbestedende entiteit indien dit een ander land is dan het land van vestiging.

Door te antwoorden met ‘Ja’ geeft u aan dat deze uitsluitingsgrond niet op u van toepassing is en u voldoet aan deze eis.

Voldoet u aan deze eis?

Ja

Nee”

Hetgeen niet het geval is bij onder meer:

“Is de ondernemer zelf of iemand die lid is van het bestuurs-, leidinggevend of toezichthoudend orgaan van de ondernemer of daarin vertegenwoordigings-, beslissings- of controlebevoegdheid heeft, om kinderarbeid en andere vormen van mensenhandel veroordeeld bij onherroepelijk vonnis, welk vonnis niet later dan vijf jaar geleden is gewezen of dat expliciet een uitsluitingsperiode bevat die nog steeds van toepassing is?

Door te antwoorden met ‘Ja’ geeft u aan dat deze uitsluitingsgrond niet op u van toepassing is en u voldoet aan deze eis.

Voldoet u aan deze eis?

Ja

Nee”

Maar dat is ook bij de UEA-wizard in TenderNed het geval.

In de uit de UEA-tool gegenereerde pdf bleek bij mij, onder ‘Algemene informatie’, de navolgende (oorspronkelijke) vraag weggevallen:

“Is de ondernemer een sociale werkplaats of een “sociale onderneming” of zorgt de onderneming voor de uitvoering van de overeenkomst in het kader van programma’s voor beschermde arbeid?”

Er stond immers alleen:

Zoals bedoeld in artikel 2.82 aanbestedingswet 2012.”

Hetgeen op pagina 2 van het Interactieve pdf-formulier UEA van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (17 juli 2020) noot 7 is.

Dat echter nog steeds een vraag bedoeld is c.q. beoogd wordt, bleek uit de in de UEA-tool gegenereerde pdf:

“Indien u de vorige vraag met 'Ja' hebt beantwoord, dan moet u onderstaande velden verplicht invullen.”

En zie ook de UEA-wizard in TenderNed.

Ik zag tenslotte bij ‘Omkoping’ geen ‘eis’ (maar een ‘definitie’) staan:

“Omkoping in de zin van artikel 3 van de Overeenkomst ter bestrijding van corruptie waarbij ambtenaren van de Europese Gemeenschappen of van de lidstaten van de Europese Unie betrokken zijn (PbEU 1997, C 195) en van artikel 2, eerste lid, van Kaderbesluit 2003/568/JBZ van de Raad van 22 juli 2003.

Door te antwoorden met ‘Ja’ geeft u aan dat deze uitsluitingsgrond niet op u van toepassing is en u voldoet aan deze eis.

Voldoet u aan deze eis?

Ja

Nee”

Maar dat is ook bij de UEA-wizard in TenderNed het geval.

Lees over het UEA ook:

https://keesvandewater.blogspot.com/2023/09/de-uea-wizard-en-het-goede-antwoord.html 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten